Det finska båtdelningsföretaget Skipperi lanserar en ny specialdesignad elbåt tillsammans med Q Yachts – Q Yachts Club 24. De första båtarna kommer att finnas tillgängliga till sommaren.

ANNONS

Elbåten Q Yachts Club 24 är en tystgående båt med stora sociala ytor som lätt kan förtöjas både vid bryggor och naturhamnar, skriver Skipperi i ett pressmeddelande.

Båten har tagits fram speciellt för att möta behoven hos Skipperis medlemmar.

Navia Design är byrån som har tagit fram båten och siktat på att göra den lättdriven. Den ska enligt Skipperi hålla god marschfart och lång räckvidd.

I ett första skede kommer företaget att ta in två Club 24-båtar från Q Yachts. Är intresset stort finns möjlighet att ta in ytterligare båtar. De första båtarna kommer ligga i Gåshaga, Stockholm och är beräknade till juni, skriver tidningen Båtliv. För medlemmarna innebär elbåten ett tillägg på 900 kronor per månad.

Båtmodellen är 7,2 m lång och batteriet har en kapacitet på 27 kWh. Vid en marschfart på sex knop har den en beräknad räckvidd på 78 nautiska mil.

Båten är utrustad med en modern Q-plotter på 10-tum. Pekskärmen möjliggör enkel navigering och ruttplanering. I samarbete med Nextfour har Skipperi skapat en geofencing-lösning som varnar dig som förare om du kör för fort i fartbegränsat område.

Skipperi ser internationell tillväxtpotential

”Vi är så glada att medlemsansökningarna till vår tjänst bara ökar och ökar, vilket visar att fler och fler är nyfikna på båtlivet och ser fördelarna med båtdelning. Utöver att det är enklare och mer flexibelt att dela båt jämfört med att äga så är det bättre för miljön. Genom elektrifiering kan vi nu ta ytterligare ett steg för miljön och göra båtlivet ännu mer attraktivt”, säger Axel Nordman som är vd på Skipperi.

De första Skipperi-elbåtarna kommer att vara tillgängliga sommaren 2022. Skipperi siktar på att öka antalet elbåtar i flottan de närmaste tre åren.

ANNONS
ANNONS

Enligt tidningen Båtliv har Skipperi räknat på laddtiden. Hypotesen är att laddning i hamn mellan turer och under nätterna kommer att räcka, vilket baseras på data från 11 000 båtturer.

Club-konceptet som är utvecklat på basen av behovet från hyresmarknaden ger oss en stor tillväxtpotential internationellt. Avancerad teknologi kombinerat med smart design stärker vår konkurrensfördel och ger oss goda förutsättningar att nå en position som en av de ledande aktörerna inom elbåtssegmentet, säger Johan Uunila, vd för Q Yachts i pressmeddelandet.

Läs också:

Första elhybridbåten helt utan utsläpp – Hyrex 28 [Dagens PS]
Årets elbåtar 2022 – här är hela listan [Dagens PS]