Nasa utsåg i måndags Katherine Calvin till ny vetenskaplig ledare. Nu vill hon att myndigheten gör sig känd för sin klimatforskning.

ANNONS

I en intervju med CNBC förklarar Calvin att hon vill att den världsberömda myndigheten högre utsträckning ska förknippas med klimatforskning och inte bara med rymdforskning.

Ett led i den satsningen är att Nasa nu kommer att göra kunskap om klimatet med tillgänglig online. Det ska vara enkelt för den breda massan att hitta all tillgänglig information på Nasas hemsida, tycker Calvin.

“Alla Nasas vetenskapliga ledare har specialområden. Mitt är klimat”, säger Katherine Calvin till CNBC.

“När folk hör ordet Nasa vill jag att de ska tänka klimatforskning och inte bra rymdforskning.”

Avancerad klimatforskning inom Nasa

Sedan länge bedriver myndigheten avancerad klimatforskning. Det blev inte minst känt I samband med att en av de ledande rösterna vid ett av deras forskningsinstitut, James Hansen, på ett tidigt stadium gick ut och varnade för mycket allvarliga klimatkatastrofer till följd av mänsklig uppvärmning.

Katherine Calvin kommer nu att koordinera arbetet i olika forskningsprogram och sköta kommunikationen utåt.

Just nu har Nasa ett 25-tal satelliter som cirkulerar runt jorden för att mäta variabler som har med klimatet att göra. Det handlar bland annat om förändringar i havet, molnen och koldioxidnivåerna. Data från satelliterna används i olika beräkningar. Man undersöker också olika mer klimatsmarta tekniker för exempelvis flyg.

ANNONS
ANNONS

Katherine Calvin rekryteras från ett annat amerikansk forskningsinstitut, Pacific Northwest National Laboratory’s Joint Global Change Research Institute.

Läs också:

USA: Dags för kärnkraft på månen [Dagens PS]
Rymdbaserad solkraft – framtid eller science fiction? [Dagens PS]