Klimatfrågan kommer att få en central plats när Shell håller årsstämma idag. En grupp aktivister, varav en del har rösträtt i bolaget, menar att man inte följer ett domstolsbeslut om att skära ned sina växthusgaser med 45 procent till 2030.

ANNONS

Milieudefensie, den holländska grenen av internationella miljöorganisationen Friends of the Earth, menar att Shells planer kring kundrelaterade utsläpp inte ligger i linje med förra årets domslut. Det var Milieudefensie som från början tog upp fallet mot bolaget, skriver Bloomberg.

”Domarens beslut är tydligt och nödvändigt. Shell måste sluta upp med att orsaka farliga klimatförändringar”, säger Nine de Pater, som planerar att gå på årsstämman i egenskap av aktieägare.

Shell överklagar dom

Bolaget vill enligt sin egen plan också reduceara bolagets utsläpp av växthusgaser. Samtidigt har man uppmuntrat sina aktieägare att inte rösta för gruppen ”Follow This” förslag på stämman. Där föreslår en del av aktieägarna striktare planer för hur växthusgaserna ska dämpas. Dessutom överklagar bolaget den dom som man har fått, med motiveringen att den inte är effektiv.

Investmentfonden Odey Asset Management har blivit en av Shells delägare och uppmanar bolaget att ta bort sin överklagan.

Förra året hade Shells utsläpp inom område 3 – de som associeras med användare längst ut i kedjan – hade ändrats – men inte i tillräcklig utsträckning enligt Milieudefensie.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Aktivister vann rättsfall – Shell måste sänka utsläpp [Dagens PS]