En vitval, som vanligtvis lever kalla arktiska vatten, har synts i den franska floden Seine och tjänstemän i landet funderar nu på hur valen ska kunna räddas.

ANNONS

Vitvalar är anpassade för att leva i kalla arktiska vatten, men en vitval har lyckats ta sig till den franska floden Seine och befinner sig nu nära en sluss i staden Vernon, cirka 70 kilometer nordväst om Paris, det rapporterar BBC.

En vitval kan bli längre än fyra meter och valen i Seine ser ut att vara underviktig. I Frankrike uppmanas allmänheten att hålla sig borta från den. Experter är förundrade över varför valen har simmat så långt bort ifrån sina naturliga omgivningar.

Vill hjälpa valen mot havet och ge den mat

”Utmaningen nu blir att hjälpa till att mata den och försöka följa med den mot havet,” säger Lamya Essemlali, chef för miljögruppen Sea Shepherd France, enligt nyhetsbyrån Reuters, skriver BBC.

Hon menar att det är alldeles för riskabelt att lyfta valen ur vattnet.

Död späckhuggare hittades i Seine

I maj dog en späckhuggare i floden Seine, den hittades död vid Normandie, den hade simmat uppför floden och när den upptäcktes planerade experter att försöka guida den tillbaka till havet med hjälp av ljudstimulus. Det misslyckades och experter drog slutsatsen att späckhuggaren var allvarligt sjuk.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Späckhuggare allt vanligare i Sverige [Dagens PS]