2021 var på många sätt ett extremt väderår, och för första gången har forskare ansett sig kunna bevisa att en enskild händelse måste ha orsakats av klimatförändringarna. Vi redovisar ett axplock.

ANNONS

En artikel i Science konstaterar att människor som fötts 2020 riskerar att uppleva sju gånger så många extrema väderhändelser under sin livstid. Framför allt handlar det om värmeböljor.

Det är inte svårt att tro på om man läser Financial Times sammanfattning över årets extremväder. 2021 har varit varmare än normalt, och för varje månad har det blivit några procentenheter varmare jämfört med samma månad tidigare år.

Mellan januari och november har den genomsnittliga temperaturen vid havsytan legat 0,84 grader över det normala under 1900-talet.

Klimatförändringarna är ”otvetydigt” mänskligt skapade

Årets första sju månader bröt en serie dödliga värmeböljor ut. Antalet tornados, översvämningar och skogsbränder har varit många. FN:s internationell klimatpanel har slutit sig till att det är ”otvetydigt” att människan orsakar uppvärmingen som jorden just nu går igenom.

Det är ofta svårt att bevisa att enskilda väderhändelser orsakas av just klimatförändringarna. Extremväder har alltid funnits, förutsägelsen har hittills varit att det kommer att hända oftare eller bli mer ihållande. Men i år lyckades ett forskarteam faktiskt särskilja en enskild väderhändelse som inte hade kunnat hända utan klimatförändringarna. En rekordartad värmebölja som drabbade Nordamerika i år hade varit ”praktiskt taget omöjlig utan människans påverkan på klimatet”, skriver forskare från World Weather Attribution i en studie.

Temperaturökningen ligger på 1,1 grader sedan förindustriell tid, och effekterna syns i den statistik som det amerikanska meteoeologiska institutet NOAA samlar in. Där redovisas bland annat avvikande väder. Enligt Financial Times, som undersökt siffrorna och sammanfattat dem i en interaktiv tabell, är händelserna många, men vi publicerar ett urval.

ANNONS
ANNONS

Några extrema avvikelser 2021:

Januari
Varmaste januarimånaden någonsin i Afrika, slår rekordet från 2010. Dödliga översvämningar efter Malaysia efter regnstorm

Mars
Cyklonen Niran åstadkommer omfattande skada i Nya Kaledonien.

April
Tyfonen Surigae uppnår de högsta vindstyrkor som någonsin uppmätts för en storm under perioden januari-april. Historiskt stora översvämningar I Indonesien till följd av cyklonen Seroja. Rekordmycket snö i nordöstra USA för en aprilmånad. Kallaste aprilmånaden i Europa sedan 2003.

Maj
Nödåtgärder för torka sätts in i stora delar av USA. Regnstormar och översvämningar vid Gulfkusten.

Juni
Varmaste junimånaden någonsin i Afrika och USA:s inland. Tidigare oöverträffad värmebölja över nordvästra USA och västra Kanada. Varmaste junimånaden någonsin på Nya Zeeland.

Juli
Högsta uppmätta genosnittstemperaturen för juni månad som någonsin registrerats globalt.

ANNONS
ANNONS

Augusti
Sicilien får den sannolikt högsta temperatur som någonsin registrerats i Europa: 48,8 grader. Mexiko sätter nytt maximalt värmerekord på 50,4°C. Stora skador i USA och på Kuba genom orkanen Ida.

September
Varmaste septembermånaden någonsin registreras i Afrika och Sydamerika, Brsailien drabbas särskilt hårt av torka.

November
Isen på Antarktis är sex procent mindre än genomsnittet för tidpunkten, och det näst minsta istäcke som hittills uppmätts i november. Den kallaste novembermånaden någonsin uppmäts i Oceanien. Austalien har den regnigaste novembermånaden någonsin. Nya Zeeland uppmäter värmerekord.

Läs också:

10 klimatkatastrofer kostade världen över 1500 miljarder kronor 2021