Australien har fått en ny regering efter parlamentsvalet i helgen. Landets nya premiärminister är mitten-vänsterpartiet Labors ledare Anthony Albanese och han vill nu se att Australien blir en supermakt för förnybar energi, och lovar samtidigt att avsluta ”klimatkrigen” inom landets politik.

ANNONS

Valet var minst sagt spretigt där Liberals-ledaren och premiärministern Scott Morrison fick se sig besegrad av oppositionspartiet Labor med Anthony Albanese i spetsen. Att Australien vill se förändring på klimatområdet står klart sedan både partiet Greens och självständiga kandidater, så kallade ”independents” ökade starkt, som båda förespråkar lägre utsläpp och att ta itu med klimatförändringarna som har drabbat Australien hårt de senaste åren.

Ny regering i Australien ska avsluta ”klimatkrigen”

För Labor innebär segern över Liberals att de nu måste gå väljarna till mötes på det viktiga klimatområdet.

”Nu har vi en möjlighet att avsluta klimatkrigen i Australien,” uppgav Albanese till BBC efter att det stod klart att han vunnit, vilket betyder att han nu kommer ta itu med de skiljaktigheter inom parlamentet som härrör till den inflytelserika fossila industrin som fortfarande har mycket makt över australiensisk politik, och som har lett till att landet har halkat långt efter i det globala arbetet i att sänka utsläppen.

”Australiska företag vet att bra åtgärder mot klimatförändringar är bra för jobben och bra för vår ekonomi”, sa han vidare.

Exporten utgör fossila källor

Det stora problemet återstår dock, att Australien fortfarande lutar en stor del av sin BNP på att exportera smutsiga fossila källor, där varken Labor eller Liberals har sagt hur man tänker kring det. Greens, å sin sida, är tydliga med att de fossila källorna måste stanna i marken och inte användas om Australien är seriösa med sitt klimatarbete. Det är inte klart om Labor kan bilda majoritetsregering ännu, men oavsett så ser det ut som att Albanese kommer vara tvungen att lyssna till betydligt hårdare tongångar kring klimatet framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Australien stoppar ryska leveranser av bauxit [Dagens PS]