Dagens PS

AdBlue: gaskris kan stanna dieselfordon

AdBlue behövs för att moderna dieselmotorer ska fungera. (Foto: TT) Foto: Anders Wiklund)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Priset rusar på AdBlue, som används för att minska utsläpp från dieselmotorer. Anledningen är att vätskan tillverkas med hjälp av naturgas, bland annat från Ryssland. Det finns oro för en total brist på produkten. Det kan leda till att bilar och lastbilar slutar fungera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AdBlue är en reningsvätska som används i dieseldrivna fordon. Mattias Bergman , vd på branschorganisationen Bil Sweden säger till Sveriges Radio att det finns en mindre risk för att vätskan ska ta slut, eftersom tillverkningen är kopplad till rysk naturgas.

”Idag har vi inte en akut brist”, säger Mattias Bergman. Om tillgången till vätskan helt stryps ser han emellertid stora konsekvenser. AdBlue används i moderna dieselfordon för att minska utsläppen av kväveoxid. Utan AdBlue går motorn ner i så kallat serviceläge. Då kan den köra i låg hastighet och en kortare sträcka.

Utan AdBlue går motorn ner i serviceläga

”Den akuta frågan är att om det blir brist, så kommer inte dieselmotorer att fungera”, säger Mattias Bergman.

”Om inte dieselmotorer fungerar så stannar våra transporter.”

Om det skulle bli verklighet blir ägare till var tionde personbil påverkad, samt de flesta lastbilar som körs på svenska vägar.

Just nu diskuteras frågan politiskt för att förekomma problemen som uppstår i ett sådant läge.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Ryssland: råvaror vi kommer att sakna
Analys: Så slår ett ryskt gasstopp mot Europa

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS