Dagens PS

4 av 10 amerikaner drabbade av extremväder

Avslitet tak
Orkanen Ida var en av flera extrema väderhändelser i USA 2021. (Foto: AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

40 procent av alla amerikaner bor i en region som drabbades av klimatrelaterat extremväder 2021.  Åtta av tio upplevde en värmebölja. Minst 656 amerikaner har dött på grund av extremväder, skriver Washington Post.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december stod en av Colorados skogar i brand, en för säsongen mycket ovanlig händelse. Flera bostadsområden runt Denver blev hårt drabbade. Det avslutade ett väderår som utifrån amerikanska mått mätt har varit extremt. 2021 började med en så kallad ”atmosfärisk flod” över Kaliforniens kust – en regnstorm som skapade lerfloder i ett uttorkat landskap. Sommarens värmeböljor triggade igång olika nödhjälpsprogram, och orkanen Ida, en av många i år, åstadkom stor förödelse.

Washington Post konstaterar i en statistisk uträkning att mer än fyra av tio amerikaner bor i en region som drabbats av extremväder. 80 procent har upplevt värmebölja den här sommaren. Kostnaden för den förödelse som extremvädret för med sig har uppgått till 104 miljarder dollar, 944 miljarder kronor.

Washington Posts analys av federala data visar också att omkring 15 procent av amerikanerna lever i en region som upplevt officiellt deklarerade “katastrofala brander” i år. Det är en siffra som har stigit stadigt sedan 2018.

Minst 656 döda i extremväder

Kostnaden för den förödelse som extremvädret för med sig har uppgått till 104 miljarder dollar, 944 miljarder kronor.

Minst 656 människor har dött, men i värmeböljor är det ofta svårt att fastställa om en person har dött av värmen eller inte. Därför kan den siffran vara mycket högre.

FEMA – Federal Emergency Management Agency – är USA:s myndighet för katastrofhjälp. Myndigheten deklarerarade nödläge för åtta hela delstater på grund av olika sorters extrema väderhändelser.

Washington Post skriver att USA:s utsläpp ändå nådde nära nog rekordnivåer under förra året. Dessutom stoppades en plan för grön infrastruktur – Build Back Better Bill – i kongressen. Hur en av världens mest fossilbränsleförbrukande nationer kommer att gå vidare med politiska beslut i frågan återstår att se.

ANNONS

Läs också:

WEF:s största riker de kommande tio åren
Experter om extremvädret: 2021 ett historiskt varmt år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS