Zlatan Ibrahimovic får spela VM-kval för Sverige och i Champions League med Milan – trots att han fortfarande är ägare i spelbolag genom koncernen Gameday, vilket är i strid med fotbollens etiska regler.

ANNONS

Det är Aftonbladet som avslöjar att den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic har fått klartecken från det europeiska fotbollsförbundet Uefa att spela i Champions League och i VM-kvalet för Sverige.

Detta trots att han fortfarande har kvar sitt ägande i den Malta-baserade spelkoncernen Gameday, där han är fjärde största ägare genom bolaget Unknown AB som i sin tur har Ibrahimovic som ende ägare. Gameday ägde tidigare 100 procent av spelbolaget Bethard, och storstjärnan var frontfigur i bolagets reklam för några år sedan.

Fick böter på halv miljon

Men då hade han slutat i landslaget och spelade i Los Angeles Galaxy i USA – när han återvände till Europa blev läget svårare. Aktiva inom fotbollen får inte ha finansiella intressen inom spel/vadslagning, och Uefa valde att bötfälla Zlatan Ibrahimovic med en halv miljon kronor och AC Milan med 250 000 kronor efter en utredning konstaterat att svensken brutit mot de etiska reglerna.

Under våren sålde Gameday spelbolaget Bethard, men har fortfarande ägarintressen de kommande åren genom en tilläggsköpeskilling. Gamedaykoncernen har också fortsatt sina största intäkter relaterade till sportvadslagning och casinoinkomster. Och Unknown AB är fortfarande storägare, skriver Sportbladet.

”Ärendet utagerat”

Zlatan Ibrahimovic har dock fått klartecken till spel i Uefas turneringar av det europeiska fotbollsförbundet – trots sitt ägande i spelbolag.

”Vi har blivit informerade att Mr Ibrahimovic vidtagit åtgärder för att följa reglerna”, skriver Uefa till Sportbladet.

Även Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till tidningen att Zlatan har fått grönt ljus.

”Vi har fått besked från Uefa via vår Integrity officer Johan Claesson att ärendet kring Zlatan är utagerat”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Gamedays och Bethards vd Erik Skarp känner inte till vilka åtgärder Zlatan Ibrahimovic ska ha tagit för att blidka Uefa.

”Jag kan inte inte uttala mig om vilka steg det är då jag inte fått ta del av någon sådan information. Unknown AB är fortfarande delägare i Gameday”, skriver Skarp till Sportbladet.

Läs även: Zlatan gör bokslut – och det är succé [Dagens PS]