Unga startar nya företag som aldrig förr. Under 2020 steg antalet nyregistrerade företag bland unga mellan 18 och 25 år med 29 procent jämfört med 2019. 

annons
annons

Under 2020 registrerades 5 597 nya företag som enskild firma av personer mellan 18 och 25 år, enligt ett pressmeddelande från Visma Spcs. Siffrorna tar inte hänsyn till andra bolagsformer, som till exempel aktiebolag. Detta för att enskilda firmor registeras på personnummer och därför går det att se vilken ålder företagarna har.

”Aldrig varit enklare”

Det är fler unga män än unga kvinnor som startar företag, enligt sammanställningen. 61 procent av företagen startades av män, där e-handel är den mest populära kategorin, följt av artistisk verksamhet och dataprogrammering. Bland de 39 procent av företagen som startats av kvinnor var de mest populära branscherna skönhetsvård, hårvård och artistisk verksamhet, precis som under 2019.

”Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Det är glädjande att allt fler unga väljer företagarlivet eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Rekordår för nya företag i Sverige

Visma citerar en tidigare Sifo-undersökning som visar att var tredje svensk drömmer om att starta ett företag. Sverige nådde rekordnivåer för företagande under 2020. 73 500 nya företag startades, upp 14 procent jämfört med 2019. Det är den högsta siffran för nyregistreringar av företag sedan starten av bolagsverkets statistik 1984.

”Det ger framtidstro att företagandet ökar, men för att trenden ska fortsätta är det viktigt att skolan verkligen utbildar i entreprenörskap. Alla Sveriges gymnasieelever borde få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden”, säger Boo Gunnarson på Visma Spcs i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Trendbrott – tjänstesektorn behöver nyanställa