I rådande coronatider finns risken du får genomföra en jobbintervju via videolänk snarare än på plats. Oavsett om du ska nyanställa eller själv är ute efter ett karriärbyte är följande tips från karriärkonsulten Joseph Liu användbara.

Tidningen Chef sammanställer listan från karriärkonsulten och podcastvärden Joseph Liu. Tipsen rör allt från det rent kommunikativa, det tekniska och hur förberedelserna bör ske skiljer sig när intervjun sker via en skärm.

Placera personen nära webbkameran: Det speciella med videosamtal är att den naturliga ögonkontakten kan rubbas av de tekniska omständigheterna. När den andra personen pratar är det till exempel naturligt att du tittar mitt på skärmen, vilket gör att det inte uppfattas som att du har ögonkontakt med motparten.

Ett tips är därför att placera den andra personen i en liten ruta och dra denna längst upp på skärmen, strax under webbkameran. På så sätt kommer din blick vara mer centrerad kring kameralinsen.

Anteckna med papper och penna: Att föra anteckningar på datorn är inte att rekommendera under ett videosamtal, då det kan uppfattas som att du utför icke relaterade sysslor. Med en penna och papper blir det tydligt att du antecknar observationer från samtalen.

ANNONS
ANNONS

Överväg att använda en extern mikrofon: Många affärssamtal förs via datorns mikrofon och högtalare. Vill du få en mer professionell inramning kan du dock köpa en separat mikrofon som filtrerar bort sorl och brus.

Sikta på en neutral bakgrund: Om du har ett område i ditt hus som du är bekväm med att filma kan du rikta kameran mot den, men den bästa lösningen brukar vara att ha en neutral bakgrund, till exempel en enfärgad vägg.

Introducera dig själv väl: Vid en traditionell intervju möter man oftast motparten för lite ”kallprat” innan intervjun. Vid videointervjuer är detta inte lika naturligt, men det kan ändå vara bra att byta några ord innan första intervjufrågan. Joseph Liu ger tipset att låtsas som att du träffar personen i verkligheten och föra en konversation på det sättet.

Se till att internet fungerar: Om inte uppkopplingen fungerar så faller allt annat du planerat inför intervjun. Om det värsta händer och kopplingen bryts, fråga om du kan fortsätta samtalet på din telefon.

Artikeln är först publicerad på Fast Company.