Flexibilitet i arbetsrätten är viktig – annars hotar en flykt från snabbväxande techbolag och deras talanger, enligt farhågorna.

Varningen utfärdas av Patrick Mesterton, vd på innovationshuset Epicenter i Stockholm, i Svenska Dagbladet (obs, betalvägg, inloggning krävs) inför de återupptagna och tidigare kraschade las-förhandlingarna.

Redan på fredag kan ett beslut komma från parterna – LO, PTK och Svenskt Näringsliv – i den infekterade las-frågan, som fått marken att gunga under statsminister Stefan Löfvens regering, även om Vänsterledaren Jonas Sjöstedt nu pausat sitt misstroendehot mot Löfven i väntan på resultatet av de nya las-förhandlingarna.

Missar techbolagen i las-debatten

Patrick Mesterton anser, säger han till SvD, att svenska techbolag ofta glöms bort i las-debatten.

De riktigt stora svenska techbolagen med en värdering på minst en miljard dollar finns i Stockholm, och när det gäller las är anställningsskyddet förlegat, menar Patrick Mesterton och pekar på att techbolagen jobbar globalt.

”Anställda kommer inte att stanna där i 20 år, de behöver byta arbetsplats i ett helt annat tempo. När las ses över är det viktigt att ha med, om man vill att de här bolagen ska fortsätta växa i Sverige”, säger han i artikeln och fortsätter:

”För att de bästa bolagen ska stanna i Sverige är det viktigt att ha ett öppet, nytänkande sinne kring det här. Annars kan företagen bli obsoleta, och vi går miste om talang.”

Stannar inte kvar till pension

Han slår fast att flexibilitet måste få råda i den här typen av moderna bolag, det där med att vara anställd till det är dags för ålderspension existerar inte på dessa arbetsplatser, påpekar han.

ANNONS
ANNONS

Därför betonar han vikten av att parterna tar hänsyn till det när ett nytt las-avtal ska klubbas.

Det vill säga om en överenskommelse kan nås överhuvud taget. De signaler som hittills kommit från fackligt håll är att parterna står lika långt från varandra nu som när samtalen havererade för två veckor sedan.