Roger Akelius sålde sina fastigheter i Berlin – där 56,4 procent av medborgarna samtidigt röstade ja till att expropriera hyresbostäder. 

ANNONS

Fastighetsmiljardären Roger Akelius sålde hela fastighetsinnehavet i Skandinavien och Tyskland, vilket Dagens PS rapporterat om.

Men köpet av de 14 050 lägenheterna i Berlin kan skapa en rejäl huvudvärk för de nya ägarna Heimstaden. Under söndagens val i Tyskland fick medborgarna i Berlin, förutom att lägga sina röster till den tyska riksdagen, ta ställning i ett förslag om att expropriera (tvångsinlösa) hyresbostäder i den tyska huvudstaden.

”Bra bit under marknadsvärdet”

Förslaget skulle tvinga stora fastighetsägare med fler än 3 000 bostäder att avyttra hyresbostäder till det allmänna ”för en bra bit under marknadsvärdet”, enligt kampanjen för ja i folkomröstningen.

56,4 procent röstade ja till förlaget och 39 procent röstade nej. Folkomröstningen är dock inte bindande, utan tvingar bara de styrande i delstaten att debattera förslaget. Det sätter dock rejäl press på politikerna att göra något åt bostadssituationen i huvudstaden.

”Att ignorera folkomröstningen skulle vara en politisk skandal. Vi ger inte upp förrän socialiseringen av bostäder är genomförd”, säger Kalle Kunkel, talesperson för initativet i ett uttalande, skriver Reuters.

Omröstningen kom till efter att Tysklands författningsdomstol upphävde ett hyrestak som infördes i huvudstaden av den styrande vänsterkoalitionen. Bostads- och hyrespriser har varit en stor fråga för invånarna i Berlin på grund av höga priser, skriver Dw.com.

Kampanjen inriktade sig främst mot fastighetsjätten Deutsche Wohnen und Co, som äger över 113 000 hyresbostäder i Berlin.

Förnekade något samband

Roger Akelius förnekade inför försäljningen att den skulle ha något med folkomröstningen i Berlin att göra.

ANNONS
ANNONS

”Nej, de har helt andra orsa­ker. Akelius kalkylerar alltid på tio år, inte på ett kvartal. Det bestånd som Akelius har i Sverige, Danmark och Tysk­land blir en oerhört bra affär även för en ny ägare. Det är en vinn-vinn situation”, uppger han.

Läs även: Roger Akelius säljer alla hyreslägenheter i Sverige [Dagens PS]

Läs även: Akelius indraget i tysk valdebatt [Dagens PS]