S-ledaren har träffat talmannen och berättar om svårigheterna att bilda regering.

annons
annons

Stefan Löfven redogör på en presskonferens om hur spelplanen ser ut.

”Det är komplicerat, ingen tvekan om det. Det är en svår  situation. Men på grund av det finns det ännu större anledning att hålla samtalen ingång”, säger Löfven och utlovar att ”Sverige ska få en robust och handlingskraftig regering”.

Han fortsätter nu sonderingen men deklarerar samtidigt att han inte tror på blockpolitiken.

”Den försvagar landet och ger oss färre möjligheter. Det är därför jag vill bryta den”, säger Stefan Löfven och tillägger att man åtminstone nått förståelse för varandra under de samtal som varit.

Detta är, menar han, nödvändigt för att komma framåt.

ANNONS
ANNONS

”Alla samtal för ju frågorna framåt, men jag är inte beredd att säga något om den här sonderingsronden. Men samtalen är av värde och man lär mer och om varandra. Det är bättre att ha samtal än att inte ha det”, svarar Löfven på en fråga från en journalist om han är mer eller mindre optimistisk nu.

Stefan Löfven avslutar med att han ska samtala med partiledarna för de borgerliga partierna och partiledarna för de rödgröna partierna under den kommande veckan. Han vågar inte ge någon prognos om han lyckas lösa regeringsfrågan under den vecka som återstår av hans sonderingsuppdrag.