I praktiken halverar förstås inte Moderaterna den svenska arbetslösheten, men i partiets skuggbudget gör man det.

ANNONS

Moderaterna lägger fram ett jobbpaket på tio miljarder i sin skuggbudget som på tre år ska halvera Sveriges arbetslöshet.

Partiet anser att det är den sittande regeringens fel att lågkonjunkturen, som man hävdar, riskerar att förvärras och att arbetslösheten är högre befarat.

”Parallellt med att vi förlorat många liv i Sverige har vår ekonomi också utvecklats sämst bland de nordiska länderna”, säger partiledaren Ulf Kristersson, rapporterar SVT.

Långtidsarbetslösheten ”ett riktigt hot”

När det gäller långtidsarbetslösheten, som ökar, är den ”ett riktigt hot”, framhåller Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Om inte fler kommer i arbete kommer det urholka välfärden”, säger Svantesson.

Två av tre långtidsarbetslösa är utrikes födda och att det ser ut så beror på att integrationen misslyckats och att invandringen är hög, menar Moderaterna.

”Vi måste också se till att vi har en låg invandring, vi måste se till att ha en bidragsreform där man kvalificerar sig till bidrag, bidragstak, språkkrav och utbildningsplikt så att man anpassar sig till arbetsmarknaden”, säger Elisabeth Svantesson.

ANNONS
ANNONS

I M:s skuggbudget finns satsningar på att bekämpa den organiserade brottsligheten, samt höjda polislöner. Partiet gör stort nummer av att öka tryggheten i samhället.

Detta är alltså en skuggbudget och Moderaterna visar endast vilken politik man avser att driva, någon praktisk betydelse har inte de presenterade budgetförslagen.

Läs även: M om vårbudgeten: Det räcker inte [DagensPS.se] »