Dagens PS

M om vårbudgeten: Det räcker inte

Svantesson vårbudget-kritik
Långtidsarbetslösheten drar i väg och kräver mer än "några käcka utbildningssatsningar", anser Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 apr. 2021Publicerad: 15 apr. 2021

Långtidsarbetslösheten drar i väg och kräver mer än “några käcka utbildningssatsningar”, anser Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svantesson intervjuas i SVT:s morgonstudion om regeringens vårbudget och slår fast att den svenska långtidsarbetslösheten är rekordhög och den femte högsta i EU.

“Den biter sig fast, och då räcker det inte att göra några käcka utbildningssatsningar, även om det är jätteviktigt med utbildning”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

För att få bukt med den stigande långtidsarbetslösheten efterlyser Elisabeth Svantesson reformer som sänkt skatt på arbete.

Så hade M:s budget sett ut

Svantesson deklarerar att M hade gjort en budget som var mer riktad mot krisutsatta företag, särskilt inom hotell- och restaurangbranschen.

“Stöden kom till för ett år sen, det gick ganska snabbt. Vi har varit tydliga med att de ska nå fram till de företag där de behövs. Man kan rädda jobb, så att den här sektorn inte dör”, säger hon till SVT.

Svantesson är också kritisk till att regeringen, som hon säger, inte lyckades förutse den andra pandemivågen med ökad spridning av coronasmittan.

Där ville M se en buffert för att klara pandemivågen, “där är det stora felet” som regeringen gjort, anser Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson som vänder sig mot hela den svenska coronastrategin, om det funnits någon sådan, “det där kan man diskutera”, säger Elisabeth Svantesson.

ANNONS

Läs även: Andersson: Vi ska rädda jobben »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS