Konkursvåg plågar hotell- och restaurangbranschen – konkurserna ökade med 48 procent i februari jämfört med året innan.

Detta enligt statistik från kreditupplysningsbolaget UC. För näringslivet som helhet minskade konkurserna med 20 procent under samma period när ekonomin återhämtar sig. Men återhämtningen syns inte för hotell-och restaurangbranschen som har en konkursvåg.

”Konkurserna är en förstörelse av infrastrukturen för jobb, företagande och tillväxt. Det är problematiskt så tillvida att det är svårt att återstarta företag som gått i konkurs, vilket gör det svårare att kicka igång ekonomin igen när läget väl har förbättrats”, säger Stockholms Handelskammares chefsekonom Stefan Westerberg till Dagens industri.

Tappat 70 procent omsättning

Stockholms Handelskammare har konstaterat en nedgång med 70 procent i den totala omsättningen för restaurangbranschen. Stefan Westerberg lägger mycket av skulden för konkurserna på regeringen:

”Stöden och handläggningen har varit senfärdiga. Hade kompensationen från regeringen varit rättmätig hade inte företagen gått i konkurs. Fram till slutet av februari har företag inte kunnat söka stöd för de föregående sju månaderna och sju månader är en väldigt lång tid utan intäkter. Det finns en risk för att trenden håller i sig och att vi får se fortsatta konkurser”, säger han till Di.

Antalet konkurser i fjol var trots coronapandemin lika många som året före, drygt 6 700.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Regeringen utökar och förlänger krisstödet – Dagens PS

Läs mer: Covidstödet dröjt nästan två månader – ”En katastrof” – Dagens PS