Flera av de företag som permitterat personal och ansökt om ekonomiskt stöd står nära konkursförfarande. Den 1 september har det gått två månader sedan den senaste utbetalningen. ”Jag har kunder idag som inte kan betala ut lön nu på tisdag och det här är en katastrof”, säger en redovisningskonsult till SR.

De första utbetalningarna från Tillväxtverket till företag som korttidspermitterat personal gick snabbt, skriver SR. Men den andra rundan tar längre tid och 1 september har det gått två månader sedan stöd den senaste utbetalningen skedde.

Östergötlands-baserade redovisningskonsulten Staffan Appelholm jobbar med flera bolag som är hårt drabbade av coronakrisen. Han säger att sommarledigheten har tärt på flera av bolagen.

”Vi sitter nu efter semesterlöneutbetalningen där företag som är drabbade idag har tomt i kassan. Jag har själv kunder idag som inte kan betala ut lön nu på tisdag och det här är en katastrof, därför att lön är något av det viktigaste att få ut till sina anställda”, säger han till SR.

Kontrollarbetet ska förhindra bedrägerier

Avdelningschefen Tim Brooks på Tillväxtverket säger att kontrollprocesserna som ska förhindra fusk förlänger väntetiderna.

”Vi har krav på oss att göra ordentliga kontroller och att pengarna betalas ut till de företag som har rätt till det och det kräver tid för att kunna handlägga det på ett bra sätt.”

Exakt vilka uppgifter Tillväxtverket granskar för att minska bedrägerier avslöjar inte Tim Brooks till SR.

”Kommer få se många konkurser”

Om utbetalningarna dröjer till september kommer det innebära att många företag går i konkurs säger Staffan Appelholm. 

”Då kommer vi att få se väldigt många konkurser i Sverige, därför att det här klarar inte företagen.”

ANNONS
ANNONS

Han lägger till att han anser att Tillväxtverket borde ha startat med granskningarna tidigare under sommaren.

Läs mer: Efter liten respons – är coronastödet för krångligt? [Dagens PS]

Läs mer: Danmark mosar Sverige – halverade konkurserna [Dagens PS]