Hyresstödet för verksamheter som hyr in sig i bostadsrättsföreningar förlängs till den sista juni. Något som bidrar till färre konkurser och minskar risken för avgiftshöjningar för de boende.

ANNONS

Ungefär 70 procent av alla verksamheter som hyr in sig i bostadsrättsföreningar räknas till serviceverksamhet och är beroende av besökande kunder så som café- och restaurangverksamhet, frisörer, skomakare och så vidare. Nu förlängs hyresstödet för dessa verksamheter fram till och med den sista juni i år, något som välkomnas av den digitala förvaltningsplattformen Nabo.

”Stora summor har dock gått förlorade i uteblivna intäkter för många lokalhyresgäster och sena hyresbetalningar är ett tydligt tecken på att det är tufft”, säger Daniel Larsson vd för Nabo i ett pressmeddelande.

Räddar verksamheter

Stödet återinfördes i januari och bidrar inte bara till att rädda verksamheterna som hyr in sig i bostadsrättsföreningarna. Det hjälper också föreningarna att hålla sin ekonomi utan att de boende drabbas ekonomiskt.

”Med det nya och höjda hyresstödet som nu förlängs dämpas risken för såväl lokalhyresgäster som för sämre ekonomi hos föreningarna, och därmed även risken för avgiftshöjningar”, säger Larsson.

De sena inbetalningarna har ökat med 57 procent mellan mars 2020 och januari 2021, jämfört med perioden ett år innan.

”Vi kan konstatera att det var klart tuffast för lokalhyresgäster precis när corona slog till och att de sena betalningarna sedan mattats av”, säger Larsson.

När nu den tredje vågen i pandemin är på stark frammarsch är det förlängda stödet mer än välkommet.

ANNONS
ANNONS

”Det nya och förlängda stödet är därför mycket välkommet, i synnerhet under den tredje coronavågen”.

Läs mer: Fler branschnyheter på [Teknikdygnet]