Det blir enklare för arbetsgivare att runda regler för turordning i den nya, föreslagna svenska arbetsrätten.

ANNONS

Förslaget om ny arbetsrätt presenteras nu av januaripartierna och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar det så här, rapporterar SVT från presskonferensen:

”Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

Enklare gå runt turordningsregeln

För arbetsgivare är fördelen, bland annat, att det blir enklare att runda regler för turordning, däribland regeln sist in, först ut i samband med uppsägningar.

För arbetstagare är största fördelen att det räcker med tolv månader i stället för 24 månader för att bli tillsvidareanställd.

Där till ska det bli lättare för anställda att studera under ett år.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat gick las-förhandlingarna först i stå. Det las-avtal som arbetsgivarparterna kom överens om beskrevs som en ”krigsförklaring”.

Sedan chockade LO:s fackförbund IF Metall och Kommunal med att skriva under las-överenskommelsen med Svenskt Näringsliv och tjänstemannaförbundet PTK.

Tillsatte tre utredningar

Regeringen tillsatte efteråt tre utredningar för att göra las-överenskommelsen till lag.

Eva Nordmark är alltså nöjd med förslagen i utredningen.

”Vi får ett av världens bästa omställningssystem”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Företag ska i framtiden få behålla tre personer i stället för två, oavsett företagets storlek, det blir alltså enklare att runda turordningsregler.

Enligt Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, skräddarsys arbetsrätten nu efter hur arbetsmarknaden ser ut i dag.

Den nya lagen väntas träda i kraft runt nästa halvårsskiftet och ett rksdagsbeslut är planerat kring årsskiftet, uppger SVT.