Enligt en färsk rapport av Företagarna så har småföretagens investeringar rasat det senaste året. Personlig borgen och lån av vänner ökar när bankerna ställer tuffare krav.

Småföretagen har legat lågt med investeringar det senaste året.

Det visar Företagarnas årliga finansieringsrapport – som visar att 63 procent av bolagen med upp till 50 anställda inte har investerat alls sedan pandemin bröt ut.

”Tillverkningsindustrin håller snittet uppe. Inom vissa sektorer ser det betydligt värre ut”, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, till Di.

Tuffare krav hos bankerna 

Före krisen gjorde sex av tio företag investeringar under normala år. Den negativa trenden beror dock framför allt på att kraven på säkerhet hos bankerna är det största hindret till investeringar.

Hela 56 procent av de tillfrågade anser att bankerna är tuffare nu, upp med 20 procent sedan 2019.

Sex av tio har även ställt personlig borgen för att få låna till företaget.

Kan drabba familjerna

Det riskerar att drabba familjer eftersom boende och andra tillgångar ofta måste sättas i pant, menar Daniel Wiberg.

”Ibland är nog personlig borgen nödvändigt, men den ökning vi ser indikerar att bankerna kräver det regel­bundet snarare än i undan­tagsfall.”

Allt fler lånar pengar av vänner och familj istället för av bankerna. Bland tillväxtföretagen rör det sig om en dryg sjättedel. Det kan slå dubbelt så hårt, säger Daniel Wiberg vidare.

ANNONS
ANNONS

”Förutom företaget kan man även förlora rela­tionen till nära och kära.”

Slutit garantiavtal

Samtidigt har Europeiska investerings­fonden, EIF, slutit ett garantiavtal med Nordea och Almi där EIF garanterar 70 procent av finansieringen.

Daniel Wiberg är positiv till insatserna.

”Att Före­tagsakuten inte blev någon succé berodde nog mycket på detaljer i stödet samt den stora osäkerheten i fjol”, säger han.

Läs mer: Pandemin drabbar företagare med utländsk bakgrund mest