Konsertarrangören Halmstad Live erhöll krisstöd för uteblivna intäkter – trots att bolagets konserter hade flyttats fram snarare än ställts in. Dessutom ska de inte haft ett godkänt konserttillstånd. Nu har Kulturrådet startat en granskning av bolaget. ”Det var en enormt snabb utdelning av pengar”, säger myndighetens chefsjurist. 

ANNONS

Halmstadbaserade Halmstad Live tog under sommaren emot åtta miljoner kronor i ekonomiskt stöd i coronavirusets spår. Det motsvarar det fjärde största stödet bland bolagen i branschen.

Efter att folk har hört av sig till myndigheten har Kulturrådet inlett en anmälan mot bolaget. Tidningen DN har samtidigt gått igenom Hamstad Lives ansökan om ekonomiskt stöd.

Tidningen skriver att bolaget har klassat flera konserter som inställda, när de i själva verket har flyttats fram. Dessutom saknar Halmstad Live sedan i mars 2019 ett tillstånd för större konserter, vilket gör att det skulle kunna uppstå svårigheter om bolaget vill genomföra dessa.

Halmstad Live själva uppger i ett mejl till DN att de har ”samtliga erforderliga tillstånd”. Bolaget hade vid ansökningstillfället tillstånd för dans-evenemang, där 900 personer kan befinna sig samlade på ett och samma våningsplan.

”Enormt snabb utdelning av pengar”

Halmstad Live anser att deras ansökan är korrekt.

”Vi har ansökt efter de riktlinjer som fanns och i övrigt tagit del av all information som var tillgänglig”, skriver de i ett mejl till DN.

Om Kulturrådet finner fel i Halmstad Lives bidragsansökan kan bolaget bli återbetalningsskyldigt och, om ont uppsåt upptäcks, kan en polisanmälan upprättas.

ANNONS
ANNONS

Kulturrådets chefsjurist Rosen Strövind säger till DN att myndigheten inte hann göra utförliga analyser av varje ansökan innan stödet betalades ut.

”Det var en enormt snabb utdelning av pengar där vi verkligen försökte ha förenklat förfarande, eftersom det var ett stort behov hos kulturen. Men vi har hela tiden planerat för en större uppföljning i efterhand”, säger hon.

Läs mer: ”Antifuskgeneralen”: Stor risk för fusk med coronastöd [Dagens PS]