Med ”bioprining” – utskrift av mänskliga vävnader – vinner Erik Gatenholm SvD:s pris Affärsbragd 2020. Företaget Cellink kan med sin innovation rädda liv, säger juryn.

Priset, som delas ut i samband med SM i Ung Företagsamhet, utannonserades i ett pressmeddelande.

Med en skyhög innovationsnivå skriver 2020 års affärsbragdmedaljör just nu om mänsklighetens historia. Han heter Erik Gatenholm och är entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink. På tisdagskvällen hyllades han av prins Daniel som i samband med SM i Ung Företagsamhet delade ut SvD Affärsbragd 2020.

Spotify och Apotea tidigare pristagare

Spotify. Apotea. Internationella Engelska Skolan. Och nu Cellink – alla bolag som kan sälla sig till gruppen framgångsrika företag som tilldelats SvD Affärsbragd. Utdelningen skedde i år i samband med SM i Ung Företagsamhet och priset delades ut av prins Daniel.

”Sverige har förstås järnmalmen och skogen att tacka för mycket, men framför allt har vi människorna som är beredda att satsa allt på sin idé. Och det kräver inte bara mod utan också väldigt mycket hårt arbete. Därför känns det väldigt positivt att Svenska Dagbladet väljer att hylla de här människorna med det här priset. Entreprenörerna. De som vågar gå först och som utmanar och bryter ny mark har alltid varit ett av vårt lands största tillgångar”, säger prins Daniel.

Biobläck blandas med levande celler

Erik Gatenholm och Cellink står bakom både hårdvaran och det biobläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader. De framtida möjligheterna är stora, vilket den namnkunniga juryn tagit fasta på. I sin prismotivering skriver juryn:

“Med en entreprenörsresa i turbofart och skyhög innovationsnivå skriver de just nu om mänsklighetens historia. De flyttar gränserna för vad vi trodde var möjligt och de står för ett framgångskoncept som inte bara räddar liv, utan gör hela världen lite bättre”.

ANNONS
ANNONS

”Det känns otroligt bra. Det är en helt overklig känsla. Jag och alla i bolaget är jätteglada, stolta och tacksamma över det här”, säger Erik Gatenholm.

”Kan rädda liv”

Björn Jansson, vd för Carnegie som stödjer priset och som även är medlem i juryn, betonar att det är behovet av förebilder som är så viktigt för att gynna entreprenörskap, särskilt just i år.

”Vi märker nästan varje dag när vi jobbar med företagare och entreprenörer hur andras mod och gärning kan inspirera till nya idéer som i sin tur kan leda till stordåd”.

Jurymedlemmen Sophia Bendz, investerare och partner Atomico, är imponerad av årets pristagare.

”Ett mycket spännande bolag som har potential att förändra många branscher och betyda mycket för den slutliga konsumenten. Det kan på riktigt rädda liv”, säger hon.

Cellink grundades 2016 och har cirka 200 anställda i sex länder samt kunder världen över. Bolaget börsnoterades 2016 och har idag ett börsvärde på drygt 5,4 miljarder kronor.