”Vi skulle se det som mycket välkommet om USA stärker samarbetet med EU, åter ställer sig bakom Parisavtalet, inte lämnar WHO och tar en tydligare roll inom WTO.”

ANNONS

Det skriver de tre kusinerna Wallenberg, Jacob, Marcus och Peter, i ett gemensamt uttalande till SvD där de också understryker att USA är ”världens största ekonomi och en viktig marknad” för deras egna bolag.

AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg hoppas att USA nu blir mer engagerat internationellt, men också att Europa stärker sin konkurrenskraft ”och inte bara agerar ’lillebror till USA'”, som han skriver i en kommentar i artikeln.

Caroline Berg, ordförande i Axel Johnson, tror att Biden kan bana väg för framsteg i klimatfrågan. Hon tar emot maktskiftet med lättnad och hoppas att demokratin nu stärks i världen.

Tror på goda tider för svensk export

Industrimannen och miljardären Carl Bennet konstaterar i SvD att Trump misslyckades med att bygga upp ”tillit och förtroende”. Han säger också att med Biden i Vita huset kan de svenska exportbolagen se fram mot goda affärer.

Finansmannen Christer Gardell tror att det som hänt kan elda på börsen ytterligare, som Dagens PS berättade redan i går, måndag.

Johanna Norberg, Danske Banks vd i Sverige, gläds mest åt att en kvinna nu axlar rollen som vicepresident. Att det inte skett tidigare anser hon är ”ett underbetyg” av USA.

ANNONS
ANNONS

”Kamala Harris kommer att bli en förebild för många kvinnor”, säger Johanna Norberg till SvD.

Läs även: Harvardprofessor: USA behöver katastrofhjälp [DagensPS.se] »