”Mängder av branscher och människor håller på att gå under”, säger den tunge ekonomen.

ANNONS

SvD har intervjuat Harvardprofessorn Kenneth Rogoff. Det skedde före valrysaren där han röstade på Joe Biden.

Men oavsett valresultatet, som nu är klart i Bidens favör, ser experten dystert på USA:s ekonomi.

”Jag tenderar att se saker mörkt och jag oroar mig för att en andra våg kommer att bli värre än den första.”

Han räknar med att ett stimulanspaket kommer eftersom USA:s ”branscher och människor håller på att gå under. Särskilt restaurangnäringen är svårt utsatt, konstaterar han och pekar på att branschen ”sysselsätter tio miljoner människor” i landet.

USA är i en ”krigszon” behöver ”katastrofhjälp”

När det gäller att stimulanser är han för fortsatt amerikansk skuldsättning eftersom USA, enligt Harvardprofessorn, befinner sig i en ”krigszon” och måste få ”katastrofhjälp”, som han säger till SvD.

”Så länge marknaden vill låna ut, är det bara att låna”.

Han är för negativa räntor i rådande läge och är inte främmande för minusräntor på 3, 4 procent. Men USA:s centralbank Federal Reserve behöver utvärdera vad som fungerar, säger han.

”Det är värt att utforska”

”En så låg minusränta som jag föreslår har inte testats innan, men det är värt att utforska och jag kan berätta att det är mer än ett land som funderar ordentligt på det”, deklarerar Kenneth Rogoff i SvD-artikeln.

Trots hans stora oro för USA, mänskligheten och ekonomin upplever han ljusglimtar; som att ett coronavaccin tycks vara på väg och att man förhoppningsvis dragit lärdomen av den första vågen av pandemin när världen nu är in i fas 2 av den globala covid-19-smittan.

ANNONS
ANNONS

Det är också positivt, säger han, att viruset inte verkar vara lika dödligt som man först befarade.

I Handelsbankens veckobrev heter det i analysen att den blå våg många hoppats på uteblev. Joe Biden bedöms få svårt att få ett stimulanspaket på plats före slutet av januari. Splittringen i kongressen kan även leda till problem för USA:s nye president att få igenom skina skattereformer, enligt Handelsbanken.

Läs även: Gardell om maktskiftet i USA: ”Bra för aktiemarknaden” [DagensPS.se] »