Dagens PS

Volvos vd: laddningsbrist bromsar utvecklingen

Volvo laddmöjligheter
Nu tar även Volvo Lastvagnars vd Martin Lundstedt bladet från munnen och larmar om allt för få laddmöjligheter för framtidens lastbilar. (Foto: Volvo Lastvagnar)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

Under måndagen gick även Volvo Lastvagnars vd Martin Lundstedt ut och varnade för att bristen på laddmöjligheter bromsar upp den gröna omställningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början på november gick Scania-chefen Christian Levin till hårt angrepp (läs mer här) då bristen på framtida laddmöjligheter för lastbilsbranschen, bromsar den gröna omställningen.

Nu tar även Volvo Lastvagnars vd Martin Lundstedt bladet från munnen.

“När flottan av fordon växer, måste även produktionen av el säkras”, säger Martin Lundstedt till Dagens Industri.

“Som ett exempel kan 1000 lastbilar komma att kräva effekt motsvarande en havsbaserad vindkraftverk eller en kärnkraftsreaktorer om lastbilarna behöver laddas samtidigt”, säger han.

Volvo
Framtidens eldrivna lastbilar måste vara enkla och snabba att ladda. Annars ser Volvos vd att marknaden inte kommer ta till sig eldrivna lastbilar som ett bra alternativ. (Foto: Volvo Lastvagnar)

Eldrivna lastbilar är ännu bara en liten del av värdens totala lastbilspark, men förväntas öka sin marknadsandel i takt med den gröna omställningen.

Ökade laddmöjligheter krävs

“När vi ställer om till ellastbilar som ska laddas måste det lokala elnätet snabbt byggas ut så att laddaren kan anslutas när och där den behövs. Vi ser att detta är en stor utmaning med de ledtider vi har i dag”, säger Martin Lundstedt

ANNONS

Liksom Scanias vd vänder Lundstedt en stor del av sin kritik mot den politik som förs i frågan där det kommer krävas tydligare beslut och snabbare genomförande av poltiken för att marknaden ska våga satsa.

laddmöjligheter
Med dagens utbyggnadstakt är risken stor att vi hamnar efter i den gröna omställningen. (Foto: Volvo Lastvagnar)

“Jag är i grunden inte för statsstöd, men vi måste ha en spelplan som är rättvis, annars kommer allokeringen av kapital att hamna där det är mest fördelaktigt, det är så marknaden fungerar”, säger Martin Lundstedt.

Läs mer:

Om Scanias VD Christian Levins kritik

Ny laddtjänst från Volvo Lastvagnar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS