Dagens PS

Scania larmar: Säljer för få eldrivna lastbilar

Scania
Scanias satsning på el-lastbilar haltar. Ökar inte försäljningen hotas hela bolagets framtid. (Foto: Scania)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Efter att ha ställt om siktet mot ett helt eldrivet modellprogram, larmar nu Scania för att försäljningen av el-lastbilar går för långsamt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska lastbilstillverkaren Scania meddelade tidigt att de siktar på att helt ställa om sin produktion, från fossildrift till att helt vara elektrifierad.

Nu varnar dock företagets vd Christian Levin att försäljningen av el-lastbilar går för långsamt. Intresset från marknaden finns, men antalet beställningar är ännu alldeles för få.

Framför allt hoppas Scania på att det elektriska alternativet ska vara konkurrenskraftigt för regionala transporter. Men då måste större infrastrukturella satsningar till. (Foto: Scania)

“Det finns osäkerhet kring elkostnader, kring de politiska stödsystemen för att stötta transformationen och sedan kring laddinfrastruktur, säger Christian Levin till Ekot.

Scanias investeringar i el-drift har varit så långtgående att företagets framtid hänger på att satsningen lyckas.

Bara en bråkdel

Målet är att 10 procent av försäljningen 2025 ska vara eldriven men i dag är företaget inte ens i närheten av den siffran.

“Vi satsar firman på det här, flyger det inte så finns det inget Scania längre”, har Christian Levin tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS
Scania
Företaget har också elektriska lastbilar för det tyngre segmentet. Som denna 80-tons timmerdragare som visades upp på Elmia tidigare i år. (Foto: Elmia)

För att förbättra verkligheten för de nya eldrivna lastbilar har Scania satsat betydande belopp för att bland annat utveckla ladd-infrastrukturen för lastbilarna.

Men det behövs också hjälp från andra håll – inte minst staten.

ANNONS

Senaste nytt

Saknas modiga beslut

“Här behöver vi modiga politiska beslut som gör att fossila bränslen blir dyrare, att byta till elfordon blir billigare och att vi får elnät och laddinfrastruktur på plats. Sverige får gärna gå före och visa vägen, säger Christian Levin till Ekot.

Läs mer:

Rekordsifffor för Scania (Dagens PS)

Om Scanias el-omställning

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS