Under första pandemivågen lovade fordonsjättens styrelseordförande Carl-Henric Svanberg att inga bonusar skulle utbetalas till ledningen för 2020. Det löftet kommer nu på skam.

ANNONS

Samtidigt som börsjätten AB Volvo tillskansat sig 1,7 miljarder kronor i permitteringsstöd under coronakrisen är det bonusfest bland Volvotopparna.

Vd Martin Lundstedt gick visserligen ner i lön under krisåret i fjol, men endast med blygsamma 400 000 kronor. Hans fasta lön blev ändå 14,5 miljoner kronor, berättar Dagens Industri och konstaterar att Lundstedt – utöver det – kvitterar ut en bonus för pandemiåret på 21,4 miljoner kronor.

Så lät det då

I slutet av mars deklarerade Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg i en DN-intervju att ingen bonus skulle utgå till ledningen för 2020.

”Med tanke på läget kan man ju i alla fall redan nu säga att det inte blir någon bonus till ledningen för 2020”, var Svanbergs besked som nu med all önskvärd tydlighet visar att det bara var tomt snack.

Svanberg har tidigare gjort klart att AB Volvo inte tänker betala tillbaka coronastödet till staten, det blir ingen payback, som Dagens PS tidigare berättat, även det med hänvisning till en DN-intervju.

Fick en halv miljard för mycket

Däremot tänker Volvo återbetala knappt en halv miljard kronor till staten, pengar som bolaget egentligen inte skulle haft men råkade få ändå, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Nu ligger summan, 487 miljoner exakt, och väntar på att sättas tillbaka till Tillväxtverkets konto.

Det som hände var att Volvo ansökte om 1,7 miljarder kronor i krisstöd från staten, men sedan kom företaget på att man bara behövde 1,2 miljarder i statligt stöd.

När Volvo rent administrativt kan överföra pengarna till Tillväxtverket är oklart. Jan Pettersson, presskommunikatör på Tillväxtverket, säger till Di att återbetalningar ”i en viss ordning”.

Förutom krisstödet från svenska staten har Volvo fått drygt 1 miljard kronor från Frankrike och Kanada, enligt Di.

Tanklöst och smaklöst

I dag jäser vreden på Volvoorter i Sverige över bonusfesten bland Volvotopparna, och att styrelsen med Carl-Henric Svanberg under rådande pandemikris föreslagit att mer än 30 miljarder kronor ska delas ut till aktieägarna.

”Här riskerar man att skada sin trovärdighet och sina varumärken rejält. Det är inget snack om den saken”, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, till Dagens Industri.

Han kallar Volvos agerande för ”tanklöst” och efterlyser en översyn av stödsystemen så att krispengar kommer verkligt behövande till del, det vill säga små och medelstora företag som på riktigt kämpat för sin överlevnad under det extraordinära pandemiåret.

ANNONS
ANNONS

Mattias Jonsson, ordförande för socialdemokraterna i Göteborg och riksdagsledamot, säger till Di att det Volvo gör ”sticker i ögonen” medan andra politikertoppar anser att det ”skapar lite dålig smak i munnen” och tycker att Volvos uppträdande är ”märkligt”.

Läs även: Hånet mot småföretag – ingen payback från Volvo [DagensPS.se] »

Läs vidare: Småföretagare i kris nobbad stöd: ”Luften gick ur” [DagensPS.se] »