Björn Annwall är ny CFO på Volvo Cars och vill driva förändringen inför en möjlig börsnotering i år.

ANNONS

Björn Annwall tog över rollen som CFO för Volvo Cars i april och har innan dess haft olika roller i bolaget under många år.

”Jag har inte lett en finansorganisation förut, men jag har varit på Volvo i snart sex år och jobbat med Volvo fem år innan dess så jag känner personerna inom finans”, säger Björn Annwall till Di. 

Ställa om

Bilbranschen har kommit in i en ny period som handlar om att ställa om – som stavas el och onlineförsäljning.

Björn Annwall tror på ökad nätförsäljning med bilar direkt från tillverkaren utan många tillval.

”Bilarna kommer också att vara på vår balansräkning. Det är vi som sätter priserna. Då tar vi bort behoven för kunden att åka till två olika Volvosäljare som kanske ger två olika pris vilket få kunder tycker är en trevlig upplevelse”, säger han.

Enligt Björn Annwall har han även varit ”djupt involverad i de olika förberedande arbetena” som rör möjliga börsplaner senare i år.

”Det är inte så att Volvo måste ha kapital i morgon bitti. Vi har en väldigt stark kassaflödesgenererande verksamhet, men man ska inte underskatta det fundamentala i den transformation som branschen är i”, säger han samtidigt som han framhåller att Geely Holding kommer vara en fortsatt huvudägare.

Elektrisk framtid

Volvo Cars har sagt att man ska vara helt elektriska 2030 och redan inom fyra år ska hälften av bolagets försäljning vara elektrisk.

”Vi går in i en framtid där vi ska ha en bilarkitektur med en central dator istället för många små enheter och vi jobbar med våra återförsäljare för att ställa om försäljningsmodellen”, avslutar Björn Annwall.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Volvo Cars – börsplan i september