Bonusarna till ledningen på Volvo Cars höjdes med 20 procent i fjol. Samtidigt fick bolaget över en miljard kronor i statligt stöd.

ANNONS

Geelyägda Volvo Cars permitterade nästan all sin personal på 25 000 anställda i Sverige i fjol, och fick drygt en miljard kronor i stöd från svenska staten.

Samtidigt visar bolagets årsredovisning att permitteringarna upphörde sista juni och på styrelsemötet i juli ändrades beräkningstiden för bonusen.

”Styrelsen beslutade att ställa in Volvos bonusmål för helåret 2020 och etablera ett nytt finansiellt mål för andra halvåret”, står det i årsredovisningen, rapporterar Di. 

Negativa siffror trollades bort

Därmed försvann de negativa siffrorna för det första halvåret, samtidigt som efterfrågan på nya bilar skenade efter sommaren – vilket ledde till det bästa halvåret i bolagets historia med 9,5 miljarder kronor i rörelse­vinst.

Sedan bonuskriterierna enbart räknades på det andra vinstgivande halvåret resul­terade det i att alla anställda fick bonus, samtidigt som ledningen fick höjda ersättningar.

För vd:n Håkan Sam­uelsson innebar det i rena siffror att han fick ut totalt 49,8 Mkr i fjol jämfört med 35,7 Mkr för året innan – en ökning med 40 procent.

Ingen återbetalning 

Att betala tillbaka permitteringsstödet är dock inte aktuellt, enligt Glenn Bergström, som är IF Metall­-ordförande på Volvo Cars.

”Nej, varför skulle vi göra det? Vi följde de spelregler som fanns. Vi hade en akut kris och utan permittering­arna hade vi fått säga upp massor som vi tvingades till 2008–2009,” säger han och klargör att stödet gjorde att företaget snabbt kunde komma på fötter igen.

ANNONS
ANNONS

”Våra medlemmar har sedan jobbat hårt och är värda sin bonus.”

Läs mer: Volvo Cars tvingas stoppa produktion