Bristen på halvledare gör att Volvo Cars tvingas stoppa produktion. Men än så länge gäller det inte tillverkningen i Sverige.

ANNONS

Många biltillverkare har stora problem med bristen på halvledare och processorer som plågar världsmarknaden. Tidigare har AB Volvo tvingats till produktionsstopp, och Scania har också rapporterat problem.

”Vi trodde att det skulle bli allvarligt och det har det blivit. Det är en global brist och tills det här flaskhalsproblemet är löst kommer vi att se produktionsstörningar. Vi fattar taktiska beslut anläggning för anläggning med mycket kort framförhållning”, säger Volvokoncernens presschef Claes Eliasson till Di.

VW har tappat 100 000 bilar

Den tyska bilindustrijätten Volkswagen har tappat 100 000 bilar i sin produktion på grund av bristerna, som Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Nu tvingas också Volvo Cars stoppa produktion, genom att införa tillfälliga produktionsstopp i sina amerikanska och kinesiska fabriker. Än så länge påverkas inte produktionen i Belgien och Sverige, då Volvo Cars fokuserat sina resurser där.

”Situationen är tuff och vi förväntar oss att det blir kritiskt under andra kvartalet. För att ha kontroll över produktionen kommer vi att ha tillfälliga stopp under mars månad”, säger Maria Dagman, Volvo Cars presstalesperson till Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Krisen slår hårt mot Volkswagen: ”Förlorat 100 000 bilar” – Dagens PS