Grundaren av det brittiska energibolaget Ecotricity tycker att greenwashing ska ses som ett positivt tecken på att företag går i rätt riktning.

ANNONS

Greenwashing, eller grönmålning, kallas det när företag eller organisationer i sin marknadsföring framställer sig som miljövänliga trots att de åtgärder de vidtagit är verkningslösa eller obetydliga i jämförelse med deras verksamhets negativa effekter på miljön.

De brydde sig inte för tio år sen

Dale Vince, energibolaget Ecotricitys grundare och vd menar att greenwashing finns överallt, men att han tar det som en bra sak eftersom företagen som grönmålar inte ens brydde sig för tio år sedan, det rapporterar CNBC.

”Nu bryr de sig. De ser att de måste göra något och så grönmålar de. Jag säger att det är framsteg. Jag har sett det förut och det är inte långt ifrån att de grönmålar till att de sedan gör något riktigt”, säger han till CNBC.

Grön gas av växter

Dale Vince grundade Ecotricity 1995 och bolaget kallar sig för Storbritanniens grönaste energibolag, enligt bolaget är 100 procent av dess el grön.

CNBC skriver att bolaget beskriver sin gas som: ”en blandning av koldioxidneutraliserad naturgas och hållbar grön gas.”

Enligt Ecotricity matas deras ”gröna gaskvarn” av en blandning av gräs och örter som odlas på jordbruksmark bredvid andra växter och att det inte kräver jordbruksmark som konkurrerar med livsmedelsproduktion.

Greenwashing – en PR-taktik

De senaste åren har debatten om greenwashing blivit hårdare och ofta anklagas multinationella bolag med stora resurser och som släpper ut mycket koldioxid.

Miljöorganisationen Greenpeace UK menar att det är en PR-taktik som används för att få något att framstå som miljövänligt utan att dess miljöpåverkan minskas på ett meningsfullt sätt.

Måste agera nu

Dale Vince menar att man måste agera nu för att säkerställa att framtiden blir mer hållbar och han tror att Storbritannien skulle kunna vara energioberoende med grön energi inom cirka tio år om man bara går vidare med det.

ANNONS
ANNONS

”Vi har alla medel, det är ekonomiskt att göra det. Det är faktiskt mindre ekonomiskt att inte göra det”, säger han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Greenwashing – så avslöjar du bluffen [Dagens PS]