Vaccinet är redo att nå världens länder. Men fortfarande saknas svar på många viktiga frågor.

ANNONS

Många är fortfarande osäkra om de ska vaccinera sig eller inte. Med nya frågetecken kommer det inte bli lättare att övertyga dem.

I helgen väntas Modernas vaccin få grönt ljus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. När FDA:s oberoende rådgivingskommitté träffades förra veckan för att rösta om Pfizers/Biontechs vaccin – så rådde även där osäkerhet. Då röstade 17 kommittéledamöter för ett godkännande, fyra röstade emot och en avstod, skriver Di.

Fortfarande råder en rad frågetecken kring Modernas vaccin.

Skyddar det mot asymtomatisk sjukdom och kan vaccinerade personer sprida viruset vidare – även om de själva inte blir sjuka av det?

Hur länge skyddar?

Ett annat frågetecken är hur länge vaccinet skyddar. FDA:s experter uppger att man med säkerhet endast kan säga att skyddet varar i minst två månader. Vad som händer efter det vet ingen i nuläget.

Det är Moderna, Pfizer/Biontech och Astra Zeneca som har varit i ramljuset på sistone, men även Johnson & Johnson, Novavax och Curevac har vaccin på gång –  som sannolikt blir godkända under 2021.

Ytterligare ett potentiellt covid­vaccin från Sanofi/GSK blir försenat – eftersom ett misstänkt fel med en ingrediens tvingar bolagen att samla ytterligare data.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Motstånd hotar massvaccinering i USA