Jobb försvinner från techbolag som Stripe och Instacart, skriver Bloomberg. Små, nya företag som backas av riskkapital ligger särskilt illa till.

ANNONS

Bilal Zuberi arbetar för investmentbolaget Lux Capital och har tillbringat de senaste veckorna med att dela ett ovälkommet budskap med nya små bolag som han har investerat i. Startup-bolag måste börja skära ned på sina kostnader nu.

”Världen faller sönder och vi måste agera”, säger Zuberi till Bloomberg.

Budskapet att bolagen minskar i värde och behöver dra ner väcker ibland rädsla och möts också av oförståelse. Många av de unga i techbranschen har inte upplevt en lågkonjunktur och känner inte igen tecknen när den kommer.

Trots det har det under en längre period funnits varningstecken, relaterat till händelserna i omgivningen. Många varnade för en krasch redan när coronapandemin kom, men blev motbevisade. Techbolagen växte i stället explosionsartat som ett svar på behovet av nya lösningar för möten och handel.

Uppsägningar vardag bland små techbolag

Nu är det många techbolag som har svårt att acceptera att utvecklingen faktiskt har sprungit i kapp dem.

Aktiemarknadens störtdyk i maj, kombinerat med kriget i Ukraina och den inhemska inflationen, och nu minskar inflödet av kapital i de nya bolagen.

Startup-företag som har kommit en bit på vägen har fått det finansiellt svårare, och de mindre företagen kommer snart också att känna av de nya villkoren, skriver Bloomberg. Nu kommer många att behöva börja säga upp personal när investeringarna inte räcker.

ANNONS
ANNONS

Några av de amerikanska startups som tvingas till nedskärningar är e-handelslösningar som Stripe och Instacart.

Nya bolag som backas av riskkapital har I flera fall redan börjat säga upp personal. Mellan april och maj har bolag backade av riskkapital fått skära ned så mycket som 7 500 jobb. Det rör sig om bland annat om Reef Technology, Avo, Noom och DataRobot, enligt siffror från Layoffs.fyi.

Läs också:

Festen är över för tech-startups [Dagens PS]