Att rekrytera ett it-proffs tar tid, men om det blir fel kan det bli katastrofalt för bolaget, CIO tipsar om varningstecken att ha koll på vid rekryteringar.

ANNONS

Det tar tid att granska kandidater som söker en it-tjänst, men det tar ännu mer tid om en nyanställd inte fungerar som det var tänkt, det skriver CIO.

Vad experterna reagerar på

Vid en rekrytering är vissa tecken på att den är dålig lätta att se, men andra tecken är knappt märkbara. CIO har talat med flera it-ledare och it-rekryterare för att ta reda på vad som får dem att reagera.

En av de saker experterna bekymrar sig mest för är kandidater som betar av ansökningar eftersom det indikerar att deras intressen inte överensstämmer med företagets.

En annan sak som oroar är intränade svar, eller om kandidatens förväntningar verkar ändra sig under processen. Kandidater som använder intränade standardsvar visar på brister i eftertänksamhet och kritiskt tänkande.

Mjuka kompetenser också viktiga

Om en kandidat ser bra ut på pappret men är oförskämd under intervjun ringer experternas varningsklockor, hög teknisk kompetens räcker inte om man inte fungerar bra med andra.

Om det under en intervju visar sig att kandidater inte har kollat upp företaget de sökt jobb på kan det tyda på att de inte bryr sig så mycket om företagets produkt utan är helt teknikorienterade.

En kandidat som verkar helt fokuserad på att söka jobbet istället för att se det som en karriärmöjlighet har kanske ingen önskan att växa, utvecklas och bidra till organisationens mål.

Jargong kan dölja okunskap

Om samtalet under intervjun bara blir jargong kan det tyda på att kandidaten inte kan så mycket om den aktuella tekniken och om en kandidat visar upp en osannolikt lång lista på kompetenser kan det tyda på att hen överdriver.

Om kandidater inte kan beskriva en jobbrelaterad upplevelse kan det indikera att de suttit vid sidan av och tittat på när andra gör det tunga jobbet i en organisations förändringsarbete.

ANNONS
ANNONS

Om en intervju görs på distans och kandidaten inte har kameran på visar det på bristande självtillit. Det är också viktigt att lyssna efter om en kandidat uppmärksammar tidigare kollegors bidrag på tidigare jobb.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny statistik: Varslen ökar och rekord i lediga jobb [Dagens PS]