Det ukrainska företaget AutoEnterprise har gjort det svårt att använda ryska elbilsladdare vid stationer. Laddstationerna fungerar inte, och på skärmarna rullar antiryska budskap.

ANNONS

Enligt sajten Vice har elbilsladdarna längs Rysslands motorväg M11 satts ur spel och på skärmen som registrerar elförbrukningen rullar i stället budskapen “Ära åt Ukraina / Ära åt hjältarna”, ”Putin är ett kukhuvud” och ”Död åt fienden”.

M11 sträcker sig mellan Moskva och St Petersburg, och det är den sträckan som inte längre har några elbilsladdare.

Företaget som äger laddarna är ryskt och heter Rosseti, men företaget som tillverkade delarna i dem ligger i Charkiv i Ukraina. Nu har detta företag använt en ”bakdörr” i mjukvaran för att hacka stationerna.

Elbilsladdare med antiryska budskap

I morse började personer posta bilder på laddstationerna på sociala medier. Det går inte att ladda bilen och pro-ukrainska budskap rullar på elbilsladdare längs vägen.

Frasen “Putin är ett kukhuvud” har använts flitigt i hejaklacksramsor vid fotbollsmatcher ända sedan invasionen av Krim 2014, enligt Vice.

ANNONS
ANNONS

Det är oklart om M11-vägens elbilsladdare fortfarande är satta ur bruk och i så fall hur lång tid operationen varade. Rosseti och AutoEnterprise har valt att inte kommentera händelsen.

Läs också:

Anonymous: Cyberkrig mot Ryssland [Dagens PS]
Elon Musk aktiverar Starlink i Ukraina [Dagens PS]