Sverige och Tyskland ingår ett ”unikt innovationspartnerskap”, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

ANNONS

Övergripande handlar det om att främja innovativa samhällslösningar för bland annat viss infrastruktur, nya exportprodukter, skynda på teknikutvecklingen och stärka konkurrenskraften, även inom området e-hälsa.

Det är i samband med den tyska förbundskanslern Angela Merkels statsbesök i dag, tisdag, i Sverige som samarbetet länderna emellan tillkännages.

”Sverige har mycket gemensamt med Tyskland och jag är glad över den överenskommelse som nu träffats. Våra länder är lika på många sätt och vi har redan ett nära samarbete på många nivåer. Inför de gemensamma stora utmaningar som våra samhällen nu står inför med bland annat klimatförändringar, åldrande befolkning och ökad global konkurrens väljer vi nu att ta vårt samarbete till nästa nivå. I förlängningen handlar det om att stärka våra länders konkurrenskraft och lägga grunden för nya exportframgångar och nya jobb”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

I paketet som Tyskland och Sverige nu kommit överens om ingår att bidra till att små- och medelstora företags digitalisering intensifieras då många företag har behov av att digitalisera sin produktion, sina produkter och affärsmodeller.

ANNONS
ANNONS

”Syftet med samarbetet är att matcha svenska och tyska små och medelstora företag som arbetat med digitalisering för att utbyta erfarenheter. Samarbetet kommer att koordineras av Tillväxtverket tillsammans med Bundesministerium für Wirtschaft und Energie”, enligt pressmeddelandet.