Regeringen hade fått varningar av sin egen expertmyndighet – trots det hamnade elstöd avsett för hushåll hos en rad företag.

ANNONS

Ekot i Sveriges Radio berättar att regeringen varnats av Bokföringsnämnden att elstödet till hushåll kunde hamna fel då abonnemanget står på en privatperson med enskild firma.

Detta hände också. Bland andra fick flera lantbrukare elstöd utbetalat från Försäkringskassan som var tänkt att gå till hushåll.

Läs mer: Sjabbel med elstödet – drabbar företagare [Dagens PS]

”Det är olyckligt att det råder en osäkerhet kring det här. Jag har inte insikt kring processen på regeringskansliet men jag kan konstatera att vi lyft fram den här frågan”, säger Stefan Pärlhem, kanslichef på Bokföringsnämnden, till Ekot som uppger att det nu råder oklarhet hur företagarna ska hantera saken ur skattesynpunkt.

Totalt var elstödet till hushåll på drygt 17 miljarder kronor.

Men en hel del företag har alltså också fått elstödet.

Ändå varnade Bokföringsnämnden vid två tillfällen regeringen för att det kunde bli så i god tid innan det var ett faktum.

ANNONS
ANNONS

Efter missen har Försäkringskassan sagt att företagare som felaktigt fått elstödet inte är återbetalningsskyldiga.

Samtidigt innebär det en olikabehandling av företagare då företagarna som i vår ska få elstöd först kommer att genomgå en granskning innan utbetalning sker, uppger Ekot.

Läs mer: Beskedet: Företagare slipper återbetala elstöd [Dagens PS]