Trots krisen steg modehandeln i september

Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022
Trots det oroliga världsläget, ökande inflation och stigande räntor ser vi behov av att köpa kläder och skor, det visar Svensk Handels Stilindex
Trots det oroliga världsläget, ökande inflation och stigande räntor, ser vi behov av att köpa kläder och skor, det visar Svensk Handels Stilindex. (Foto: TT)

Svensk Handels Stilindex visar att vi fortfarande, trots oroligt världsläge, ökande inflation och stigande räntor ser vi behov av att köpa kläder och skor.

ANNONS
ANNONS

I september steg både kläd- och skohandeln jämfört med samma månad förra året, det visar Svensk Handels Stilindex. Mätt i löpande priser steg skohandelns försäljning med 7,7 procent i september jämfört med september 2021 och klädhandelns försäljning steg med 5,2 procent.

“Det är givetvis glädjande att septembersiffrorna är på plus, givet det osäkra läget handeln befinner sig i, med hög inflation, höjda boräntor och dyrare elräkningar. Man ska även komma ihåg att september är en månad då vi gärna uppdaterar garderoberna efter sommaren”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Lönsamheten minskar när inköpspriser ökar

Hon säger vidare att man samtidigt inte ska dra allt för stora växlar av månadens positiva siffror och hon menar att modehandeln går en tuff vinter till mötes.

“Lönsamheten minskar då inköpspriserna ökar och kunderna håller hårdare i plånboken. Det är svåra utmaningar för en redan hårt prövad bransch”, säger Sofia Larsen i pressmeddelandet.

Oroar sig för kommande hyreshöjningar

Hon berättar att många av Svensk Handels medlemmar inom modehandeln uttrycker en stark oro för kommande hyreshöjningar.

“Svensk Handel är tydliga med att tillfälliga inflationstoppar ska få ligga till grund för en ny hyresbas. Här krävs en generell översyn av hyressättningen”, säger Sofia Larsen i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: H&M varslar – hotar drabba alla svenska butiker

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.