Toblerones logga med en illustration av Matterhorn är snart historia. Den klassiska bilden blir förbjuden när nya ägaren Mondeléz flyttar produktionen till Slovakien.

ANNONS

Chokladen från Schweiz är världsberömd och bilden av Matterhorn, en början som symboliserar Berns stadsvapen har båda använts sedan 1908.

I fortsättningen kommer ingen av dem och inte heller ”of Switzerland” att pryda förpackningen, skriver The Guardian.

Flyttar till Slovakien

Anerikanska Mondeléz, som äger Toblerone sedan 2012, meddelade förra året att man i slutet av 2023 kommer att flytta en del av Toblerone-produktionen till sin fabrik i Slovakien.

Dit har man redan flyttat produktionen av varumärket Milka, även det ursprungligen tillverkat i Schweiz.

För att få marknadsföra sig som ”Made in Switzerland” måste 80 procent av råvarorna komma från landet och merparten av förädlingen ske där.

Det är också så att stämpeln är attraktiv. Studier har visat att vissa produkter märkta ”Made in Switzerland” säljs till ett pris 20 procent högre än jämförbara produkter med annat ursprung.

Anonymt berg

Därför är det förstås lite av att bita i det sura äpplet, förlåt chokladen för Mondeléz som gör en dygd av nödvändigheten i ett uttalande.

”Förpackningens omdesign introducerar en moderniserad och strömlinjeformad bergslogotyp som passar in i den geometriska och triangulära estetiken,” sa en talesperson för Mondelēz till tidningen Aargauer Zeitung.

Det kommer att bli en mer anonym bergstopp på förpackningen och ”established in Switzerland” istället för ”made in” på förpackningen där även björnen försvinner.

ANNONS
ANNONS

Äger Marabou

Mondélez finns även i Sverige där man äger Marabou, dock utan eventuellt konfliktskapande topografiska illustrationer på förpackningarna.

Däremot fanns en likartad diskussion inom landet, så att säga, när produktionen av messmör med varumärket ”Fjällbrynt” 2018 flyttades från Jämtland till det något mer fjällglesa Haninge.

Läs även: Inflationen? Inget problem i Schweiz [Dagens PS]