Test med kortare arbetsvecka på fyra dagar har gett positiva utslag bland anställda och arbetsgivare i Storbritannien. 

ANNONS

Att bara arbeta fyra dagar istället för fem är en positiv utveckling för Olivia Messer, en grafisk designer på den digitala marknadsföringsbyrån Literal Humans, som är del i projektet som testar kortare arbetsveckor.

”Jag absolut älskar det. Jag tycker definitivt att jag har mycket mer motivation och energi att jobba de dagar jag jobbar, säger hon.

”Det är en mycket bättre balans mellan arbete och privatliv.”

Projektet har pågått i tre månader

Projektet har pågått i Storbritannien de senaste tre månaderna och är del i ”4 Day Week Global”, som även har projekt i Nya Zeeland och Australien, och även lanseras i USA, Kanada och Europa senare i år och i början av 2023, uppger CNBC. 

De anställda som är med i projektet jobbar 80 procent istället för 100 men måste samtidigt bevisa att de får lika mycket gjort på fyra dagar som fem. För Literal Humans, som är en byrå för digital marknadsföring, har konceptet fungerat bra hittills enligt medgrundaren William Gadsby Peet.

”Våra externa kunder märker ofta inte någon förändring i deras tjänst. De ser verkligen inte någon försämring i våra leveranser eller produktivitet.”

Förberedde långt i förväg

Miljökonsulten Tyler Grange, som också är med i projektet, förberedde både de anställda och kunderna på förändringen långt i förväg.

”Vi förklarade krig mot admin. Du ska inte behöva ladda upp och ladda ner saker. Du ska inte behöva formatera saker. Du ska inte behöva göra bearbetning för att fakturera”, säger vd:n Simon Ursell och klargör att när man väl kontrollerar alla dessa uppgifter så frigörs mycket tid.

ANNONS
ANNONS

Båda bolagen ser ut att fortsätta med fyra dagars arbetsvecka när testprojektet är över, även om produktiviteten inte är lika hög som tidigare.

”Jag förlorar hellre fem procent av produktiviteten och ökar min arbetsstyrkas lycka med 50 procent och kan ta in mycket mer talang”, klargör William Gadsby Peet.

Läs även: Ny studie: Flexibilitet motiverar anställda [Dagens PS]