Konsumtionen i svensk tjänstesektor har återhämtat sig i sommar och hotell och krogar tar nu revansch, enligt ny rapport från Swedbank.

ANNONS

Kortstatistik från Swedbank vittnar om en kraftig återhämtning i tjänstesektorn och enligt banken ligger nu omsättningen i hotell- och restaurangnäringen ”klart över nivåerna före pandemin”.

Hotell och krogar tar därmed revansch för jättetappet under pandemikrisen.

Hotell och restauranger rycker mest

”På sistone har vi sett en snabb återhämtning av konsumtionen. Hotell- och restaurangsektorn har haft den snabbaste förbättringen och omsättningen var i juli betydligt högre än under de senaste två somrarna”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Enligt pressmeddelandet ökade den totala konsumtionen i Sverige med 7 procent förra veckan, jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Och jämfört med motsvarande vecka för två år sedan var konsumtionen förra veckan, 1 till 7 augusti, 5 procent högre.

Fortsatt tufft för flygbolag och resebyråer

I tjänstesektorn var omsättningen var omsättningen, enligt Swedbank, nära 20 procent högre än motsvarande period 2020 och hotell och restauranger noterade samtidigt en omsättning som låg 29 procent högre under veckan som gick, jämfört med samma vecka i fjol, och 24 procent högre än motsvarande vecka 2019.

ANNONS
ANNONS

Swedbank räknar med att trenden med ökad konsumtion håller sig i höst men att osäkerheten kring deltavarianten av coronaviruset fortsätter hämma resebranschen, som enligt Swedbank haft 75-80 procent lägre omsättning i sommar jämfört med 2019.

Läs även: Analys: Tillväxten överrumplar svenska företag [Dagens PS]