Breakit berättar om Arne Andersson, professor i datalogik, som tillsammans med ett par forskarkollegor från Uppsala universitet startade ett mjukvarubolag, Trade Extensions, som nu köps upp av det börsnoterade amerikanska bolaget Coupa för motsvarande 408 miljoner kronor och i en hast gör Arne Andersson ekonomiskt oberoende.

ANNONS

På frågan från sajten om vad han ska göra med alla pengar, svarar Arne Andersson och skrattar:

”Jag vill se dem först”.

Han tänker i alla fall inte stoppa in kapitalet i startups, det har han inte tid med, förklarar han. Han placerar nog pengarna, dessutom jobbar han kvar i bolaget som ansvarig för den svenska delen, säger han.

Framgångssagan började efter it-bubblan – som sprack – någon månad efter millennieskiftet. Fast egentligen var det 2004 när några i bolaget ville sälja och Arne Andersson tog det avgörande beslutet att belåna huset för att rädda bolaget och samtidigt öka sin andel.

Breakit konstaterar att risken han tog där och då banade väg för den affär som nu gör den så kallade it-professorn stenrik.

Han är i dag den enskilt största ägaren i Trade Extensions och sitter enligt artikeln på över 25 procent av aktierna, vilket enligt Breakit innebär att Arne Andersson kan räkna hem över 100 miljoner kronor på affären medan hans två medgrundarkompanjoner får nöja sig med cirka hälften av den summan.

”De bodde inte i hus och kunde inte ta något lån så jag köpte en del av deras aktier också”, berättar Arne Andersson för sajten.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Lämnade toppjobb efter snilleblixt av NASA-data [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Knarksmugglaren blev stenrikt it-snille [DagensPS.se] >