Dagens PS

Svenskt Näringsliv: "En tickande bomb"

Svenskt Näringsliv
Chefsekonomen Sven-Olof Daunfeldt anser att företagens skatteskulder från pandemin är "en tickande bomb". (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 22 nov. 2023

Av företagens skatteskuld till staten på mer än 45 miljarder kronor från pandemin riskerar närmare 14 miljarder att gå upp i rök, varnar Svenskt Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bransch- och arbetsgivarorganisationen har kikat på konsekvenserna av bolagens skatteskulder från pandemin ur ett nytt perspektiv: Konkursvågen.

Slutsatsen är att staten riskerar att gå miste om 14 miljarder kronor i spåren av de många konkurserna.

“Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen”, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv till Dagens Industri.

Dagens PS berättade i början av november, med hänvisning till SR:s Ekonomiekot, att 23 000 svenska företag fortfarande dras med skatteskulder till staten kopplade till pandemin.

Förra regeringen beslutade om krisstöden

När covid härjade som värst fick företagen anstånd med att betala in skatt och totalt rör det sig om drygt 45 miljarder kronor.

Läs mer här: Skatteskulder från coronapandemin för 45 miljarder Dagens PS

Den dåvarande regeringen beslutade om skatteanstånden för att bland annat hjälpa företagen att löverleva pandemin, samtidigt som sjuktalen steg och handeln och annan rörlighet i samhället minskade.

ANNONS

Patrik Krassén på föreningen Företagarna har tidigare sagt att risken är stor att företagen inte klarar att betala in sina skatteskulder och att alternativet då är konkurs eller rekonstruktion.

Sverige hukar i dag under en lågkonjunktur, eller är på väg in i en lågkonjunktur med en kraftig konkursökning och stigande arbetslöshet.

Inflationen och räntorna är höga och Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv förklarar i Di att det inte bara är staten som hotas av att förlora miljarder, även företagens leverantörer löper risk att inte få betalt, konstaterar han.

ANNONS

Senaste nytt

Svenskt Näringsliv: Det var rätt med stöd då

Svenskt Näringsliv var pådrivande under covidpandemin att företagen måste få krisstöd.

Det var “rätt” då, sedan är det “lätt att sitta här och vara efterklok”, säger Daunfeldt och liknar företagens enorma och obetalda och uppskjutna skatteskuld i Di vid “ett mörkt ok”.

Tidningen uppger med hänvisning till Svenskt Näringsliv att omkring 8,5 procent av företagen med tillfälliga anstånd gick i konkurs 2021-2022.

Lars-Henrik Andersson, advokat på Cirio, säger i artikeln att han tror att det varit omöjligt politiskt att inte förlänga företagens tid med att betala in skatt.

ANNONS

Läs även: Sveriges tio största konkurser i oktober Dagens PS

Läs mer: UC: Bedrägerier bakom konkursvåg Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS