Dagens PS

Svenska handelsexperten om USA-valet: Biden vinner

Johan Marcus, President and Executive Director på SACC, USA, kommenterar valrysaren på plats för Dagens PS läsare. presidentvalet
Johan Marcus, President and Executive Director på SACC, USA, kommenterar valrysaren på plats för Dagens PS läsare.
Mats Hedberg
Mats Hedberg
Uppdaterad: 05 nov. 2020Publicerad: 05 nov. 2020

Dagens PS har talat med Johan Marcus, President and Executive Director på SACC, USA. Så här kommenterar han valrysaren och vad som väntar svenska företag efter presidentvalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är oerhört jämnt men Biden kommer vinna detta på grund av poströsterna. Är du republikan som inte gillar Trump kanske detta inte är värsta utgången. Trump och republikanerna gjorde ett starkt val i många regioner, exempelvis i Florida, senaten kommer som det ser ut just nu ha fortsatt republikansk majoritet och republikanerna plockar nog upp några fler representanter till representanthuset, där de dock fortfarande är i minoritetsställning.”

“Lägg därtill att Högsta domstolen är med klar republikansk övervikt.  För republikanerna i stort är en eventuell utgång enligt detta tufft. Mycket känslor, en massiv Trump-rörelse med gigantiska rallym där de tyckte att de byggt ett fantastiskt momentum och samhörighet. Är du demokrat så är du nöjd men ändå inte riktigt. Alla jag talat med hade helst sett ett tydligare resultat och framför allt en majoritet i senaten som så många hoppades på.  Men inget är helt klart ännu, och det är inte osannolikt att rättsliga processer följer.”

Vad är den största överraskningen hittills?”
“Att det blev så oerhört jämnt. Ingen överraskning men opinionsundersökningarna hade fel igen, med några enstaka undantag. Flertalet av opinionsundersökningarna är ägda av nyhetsbolagen och de har mer speglat egna förhoppningar och sin agenda än vad som verkligen kommer att ske. Demokratiska opinionsundersökningar fel åt ena hållet, republikanska åt andra. Generellt sett är det viktigt att se vem som är ägare till ett opinionshus när man tar del av undersökningarna.”

Hur kommer respektive kandidat att påverka den ekonomin och ekonomiska politiken?
“Om Trump skulle vinna blir det fortsatt låga bolagsskatter och fler avregleringar. Om Biden vinner väntar högre företagsskatter, mer regleringar och satsningar på förnybar energi. Det blir mer förutsägbarhet på det internationella planet med Biden, med influenser från de senaste åren, men det blir en mer protektionistisk handelsagenda. Båda kandidaterna kommer satsa på infrastruktur.”

Vad blir skillnaden för svenska bolag verksamma i USA?
“Inte speciellt mycket, tror jag. En majoritet av de svenska företagen här trodde vår senaste SACC Business Survey att Trump skulle snabbare få fart på ekonomin. Må hända stämmer det för att han är mer marknadsorienterad, å andra sidan kommer möjligheter att öppna upp sig även under Biden med förhoppningsvis en tydligare förutsägbarhet, och satsningar inom sektorer. Sverige är starka i inte minst inom infrastruktur och miljö. Bolagsskatten kan naturligtvis spela roll för investeringar i landet, dock kommer den fortfarande vara lägre än före Trumps reform.”

SACC-USA är en paraplyorganisationen för 19 regionala kammare i USA och har som uppdrag att främja handel mellan Sverige och USA.

Läs mer: Bolagen du ska ha om Biden vinner

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS