Dagens PS

Bolagen du ska ha om Biden vinner

Bolag inom hälsovård, miljö och utbildning kan få en injektion om Biden vinner presidentvalet. (Foto: TT)
Bolag inom hälsovård, miljö och utbildning kan få en injektion om Biden vinner presidentvalet. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 05 nov. 2020Publicerad: 05 nov. 2020

Det är fortfarande inte klart vem som vinner USA-valet. Just nu ser det ut som om demokraten Joe Biden sitter i vinnarstolen.

ANNONS
ANNONS

Om det står sig så finns det anledning att studera hur hans vallöften kommer att påverka företag och börs. Analysfirman LPL Research har analyserat Bidens ekonomiska politik och dess påverkan på olika sektorer.

Enligt LPL Research kommer hälsovårds- och miljöbolag vara de största vinnarna vid ett skifte i Vita Huset. Av de drygt motsvarande 60 miljarder kronor som Biden har utfäst i vallöften går hela 60 procent till dessa två sektorer. Det här kommer rimligtvis få utslag på börskurserna i respektive sektor, såvida det inte redan är diskonterat. Såväl Astra Zeneca, Sobi och alla andra sektorkollegor på Stockholmsbörsen borde få en positiv injektion i så fall.

Samma sak gäller de noterade miljöbolagen. Danska Vestas är väl den klarast lysande stjärnan i Norden. Även utbildningsbolagen, som beräknas få cirka en fjärdedel av kakan, borde gynnas av ett maktskifte. Men här är det mindre sannolikt med kurseffekter. Vare sig Academedia eller Engelska Skolan har någon verksamhet i USA. Det har däremot det brittiska utbildningsbolaget Pearson där svenska aktivistfonden Cevian nyligen tog en kontrollpost.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS