Dagens PS

Svenska företag förlorar miljoner på fakturabedrägerier

Fakturabedrägerier
Sveriges företagare plågas mest i världen av bluffakturor. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 okt. 2022

En ny global undersökning från IT-företaget Medius visar att svenska företag drabbas hårdare av fakturabedrägerier än företag i andra länder – i snitt 3,5 miljoner kronor per år bland de undersökta företagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den organiserade brottsligheten och illvilliga aktörer blir mycket mer specialiserade, professionella och avancerade, konstaterar Medius i sin rapport.

En växande trend globalt är fakturabedrägerier, och där sticker Sverige ut – i negativ bemärkelse. Medius har tillsammans med undersökningsbolaget CensusWide frågat över 2700 ekonomichefer på stora företag (med över 50 anställda) om hur det ser ut med bedrägerier och säkerhetsrutiner på deras ekonomiavdelningar, och kommer fram till att svenska företag är de som förlorar mest pengar på fakturabedrägerier.

Svenska företag har drabbas av fler av bluffakturor de senaste 12 månaderna än någon av grannländerna, och av de som drabbats och kan uppskatta kostnaden så ligger den i Sverige i snitt på 304 000 dollar, motsvarande 3,3 miljoner svenska kronor. Med det så toppar Sverige listan, före USA och Storbritannien.

Undersökningen visar också att svenska ekonomiavdelningar fortfarande arbetar till stor del manuellt och ligger efter i den digitala transformationen i jämförelse med andra änder i undersökningen. Trenden går mot automatiserad hantering och e-fakturor, men en stor andel av ekonomicheferna uppger att de fortfarande arbetar manuellt och tar emot pappersfakturor.

Undersökningen visar också att ineffektiviteten skapar stor frustration hos ekonomichefer, skriver Medius i ett pressmeddelande.

Fakturabedrägerier

Svenska företag toppar listan över hur mycket pengar man förlorar på fakturabedrägerier. (Foto: Medius)


Läs även:
Bank-id för fakturaköp på nätet – lagförslag kan komma i vår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS