Dagens PS

"Svenska affärerna med Ryssland en skandal"

Ryssland
En ukrainsk soldat stiger ner genom en övertagen skyttegrav. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Svenska storföretags kortsiktiga vinstjakter är ett hyckleri – och står i vägen för Ukrainas seger, skriver DN:s ledarskribent Max Hjelm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen har tidigare avslöjat hur varor från svenska storföretag som SSAB, Securitas och Electrolux Professional har fortsatt att levereras till Ryssland.

Detta trots EU:s långtgående sanktioner mot den ryska ekonomin och eliten, som föreskriver att europeiska företag inte får handla med landet efter invasionen av Ukraina.

Målet med sanktionerna har varit att försämra Rysslands möjligheter att föra krig i grannlandet.

Sex miljarder kronor

Sammanlagt rör det sig om svenska varor till ett värde av sex miljarder kronor. Några av företagen har sedan avslöjandet brutit affärsrelationerna med Ryssland och bett om ursäkt.

Tetra Pak tog tidigt ställning i kriget och donerade pengar till Ukraina – samtidigt som bolaget ansökte och fick avslag på att få slippa EU:s sanktioner.

Läs mer: EU-planen som provocerar Ryssland

ANNONS

Senaste nytt

Försökte dölja affärerna med Ryssland

ANNONS

Exporten av Tetra Paks varor fortsatte åtminstone fram till februari i år. Läckta dokument som DN har tagit del av visar hur företaget också har utarbetat plan om hur exporten skulle kunna gå till utan att det skulle kunna spåras tillbaka till bolaget.

“Företaget visste alltså att det gjorde fel – och försökte dölja det”, skriver Max Hjelm.

Läs mer: ÖB: Hotbilden från Ryssland ska leda till ökat försvar

Putin måste handla av Nordkorea

Västvärldens sanktioner har haft önskad effekt, med en rysk tillväxt på 6-8 procentenheter lägre än beräknat som resultat.

Vladimir Putin har också behövt börja handla ammunition av Nordkorea, samma ammunition som hamnat hos Ukraina som anser att den håller för låg kvalitet.

Rysslands ekonomi bättre

Men trots EU:s sanktioner går Rysslands ekonomi bättre än man hade hoppats på – bland annat tack vare de svenska storbolagens affärer med landet.

ANNONS

Att Tetra Pak och andra svenska storbolag i praktiken har hjälp ryska krigsmaskinen med sponsring är “en skandal”, menar Max Hjelm.

Läs mer: Ohelig allians hjälper Ryssland med miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS