Dagens PS

Ohelig allians hjälper Ryssland med miljarder

ryssland
Saudiarabiens utrikesminister tillika prins Faysal bin Farhan, och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakar hand. Foto: AP/ Alexander Zemlianichenko via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

En ohelig allians kan man tycka, men oljenationerna Saudiarabien och Ryssland har båda tjänat miljarder på att vrida åt oljekranen för omvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Opec är en sorts oljekartell som består av 14 olika oljeexporterande länder. I den alliansen ingår Saudiarabien, världens största oljeekonomi, som står USA nära, liksom Nigeria, Venezuela, Irak, Iran och Kuwait med flera.

MISSA INTE: Miljarder upp i rök i JPEX: Asiens största kryptokrasch – Dagens PS

Opec och Ryssland

Ryssland ingår inte, men sedan 2016 då amerikansk olja dumpade priserna på den internationella marknaden ingick man i ett tätare samarbete mellan Ryssland och Opec – det så kallade Opec+.

Nu har den utökade alliansen i flera veckor dragit åt oljesnaran om den internationella marknaden. Det har visat sig vara en fullträff för Saudiarabien, men även för det krigsförande Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ryssland och kriget

Sedan invasionen av Ukraina i februari 2022 har den ryska ekonomin gått kräftgång under trycket av internationella sanktioner, förlorade skatteintäkter, hög inflation och en växande försvarsbudget. Dessutom har stora mängder ekonomiska resurser låsts i utlandet.

Men Ryssland har ett ess i rockärmen – oljeindustrin i Ryssland är den tredje största i världen, och tillsammans med produktion och export av naturgas har man kunnat hålla ekonomin flytande, och därmed kan krigsmaskinen i Ukraina fortsätta rulla framåt på sina larvband.

Kriget och USA

Och det hade inte gått om det inte vore för alliansen med några av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern, Irak och Saudiarabien.

Den minskade oljeförsäljningen kompenseras med stigande priser, Saudiarabiens och Rysslands intäkter väntas öka med nästan 3 miljarder dollar vardera, över 30 miljarder svenska kronor motsvarande, bara under det tredje kvartalet i år jämfört med kvartalet innan.

Det rapporterar Wall Street Journal:

ANNONS

Miljarder extra till krigskassan

Oljeintäkterna i Saudiarabien väntas öka med 30 miljoner dollar om dagen jämfört med april-juni. Det är en ökning med 5,7 procent, enligt marknadsanalytikerna på Energy Aspects.

Det blir en uppgång på 2,6 miljarder dollar, eller 30 miljarder svenska kronor motsvarande.

Rysslands intäkter ökar ännu mer – med 2,8 miljarder dollar eller närmare 35 miljarder svenska kronor för hela kvartalet.

Läs mer om Opec:

“Mörka fartyg” transporterar olaglig olja världen över – Dagens PS

Miljoner oljefat fast i tullen i Turkiet – Dagens PS

EU-länderna som köper rysk olja – för miljarder – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS