ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Svag krona jackpot för svenska exportföretag

Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022
exportföretag
Låsföretaget Assa Abloy är ett av exportföretagen som gynnas av den svaga svenska kronan. (Foto: TT)

När kronan faller i pris mot dollarn gynnar det svenska exportföretag medan andra är förlorare på krontappet.

ANNONS
ANNONS

SVT Nyheter har granskat ett par av de stora svenska exportföretagens delårsrapporter och konstaterar att kronans fall genererat fina vinster.

“För varje såld pryl eller tjänst som prissätts i den allt starkare amerikanska dollarn så växer vinsten när det räknas om till kronor. Viktigt för Sverige som land, eftersom halva den svenska ekonomin är beroende av export”, framgår det i artikeln.

Oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist säger till SVT att svenska bolag står starkare än sina konkurrenter i exportbranschen på grund av den svaga kronan.

Särskilt bra går skogsindustrin, som enligt genomlysningen sålde för 170 miljarder kronor i fjol, det motsvarar 85 procent av vad bolagen producerar, enligt Kerstin Hallsten, chefsekonom på branschorganisationen Skogsindustrierna.

Läs mer: Sänkta förväntningar på svensk export

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här